Δυτικογερμανός, μεγαλωμένος στο Αμβούργο. Το νεανικό όνειρο που πραγματοποίησε ήταν τρεις μήνες στο Παρίσι. Στα φοιτητικά του χρόνια πέρασε από κοινόβιο τη δεκαετία του 1970, που παραλίγο να του κοστίσει αργότερα τον διορισμό του στο Δημόσιο γιατί το κοινόβιο κατηγορήθηκε, αβάσιμα, για τρομοκρατία.

Σπούδασε Οικονομικά, πρωτοδιορίστηκε βοηθός τμηματάρχη στο υπουργείο Δημοσίων Εργων.

Μέλος του SPD από το 1969. Πολιτικό του πρότυπο είναι ο Χέλμουτ Σμιτ, με τον οποίο παίζει ακόμη σκάκι. Η βάση τον αντιμετωπίζει με δυσπιστία γιατί είχε στηρίξει τις περικοπές του Σρέντερ με την ατζέντα 2010.

Οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι τον περιμένουν στη γωνία να κάνει το επόμενο λάθος. Οι φίλοι του «φοβούνται» τις αναλύσεις του γεμάτες αριθμούς.

Πιθανότερη προοπτική ύστερα από μια εκλογική ήττα να ιδιωτεύσει. Στην άμεση σύγκριση με τη Μέρκελ το ποσοστό του είναι μόλις 21%.

Μέθοδος επίλυσης προβλημάτων την οποία συνηθίζει: βάζει συχνά τις φωνές, στις καθυστερήσεις βγάζει το μαστίγιο. Κατά τον βιογράφο του Φρίντριχ Ντάνιελ Στουρμ, «είναι ένας πολιτικός της προσφοράς, που υπηρετεί τη ζήτηση εκεί όπου εκτιμά ότι είναι το πολιτικό κέντρο».

Εχει τρεις κόρες, ο γάμος του κρατάει 37 χρόνια.

Αγαπημένο σπορ είναι το σκάκι. Είναι πιστός οπαδός της Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Προεκλογικό ζήτημα το οποίο αναδεικνύει είναι η ανακατανομή εισοδήματος.

Οι Φιλελεύθεροι είναι λύση ανάγκης αν δεν υπάρξει πλειοψηφία βουλευτών για κυβέρνηση SPD – Πρασίνων. Για την απερχόμενη κυβέρνηση είπε ότι «και το τελευταίο μικρομάγαζο έχει καλύτερο μάνατζμεντ».

Η προεκλογική υπόσχεση με το μεγαλύτερο κόστος είναι η διάσωση του ευρώ.

Πρώτη ξένη γλώσσα είναι τα δανικά. Η οικογένεια της μητέρας του προέρχεται από τη Δανία.

Τα πολεμικά καραβάκια ήταν το αγαπημένο του παιχνίδι, ως παιδί αξιωματικού του Ναυτικού.

Η βιογραφία του πούλησε 19.096 αντίτυπα, αναφέρει η λίστα της Amazon.

Ο αγαπημένος του μουσικός είναι ο Λου Ριντ. Το τραγούδι του είναι το «Walk on the wild side».

Αγαπημένο του φαγητό είναι η πάστα σε όλους τους συνδυασμούς. Πίνει ευχαρίστως Pinot Grigio. Δεν θα αγόραζε ποτέ μια φιάλη κάτω από οκτώ ευρώ.

Τα κέρδη από τις ομιλίες του από το 2009 μέχρι σήμερα είναι δύο εκατομμύρια ευρώ.

«Ως προς το δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους συμμερίζομαι τις επιφυλάξεις της Μέρκελ και του Σόιμπλε», είπε μόλις προχθές.