Νέος κύκλος τακτοποίησης-νομιμοποίησης των αυθαιρέτων ανοίγει από την ερχόμενη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, με το ξεκίνημα της εφαρμογής του νέου νόμου (4178) του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Την Παρασκευή σταμάτησε να λειτουργεί το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των δηλώσεων που διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Θα τεθεί ξανά σε λειτουργία την προσεχή Δευτέρα, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.

Σύμφωνα με σημερινή υπουργική απόφαση του ΥΠΕΚΑ, εκτός από τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που θα υπαχθούν για πρώτη φορά στην ρύθμιση της τακτοποίησης, στο νέο νόμο υπάγονται και οι ιδιοκτήτες που υπέβαλαν δηλώσεις με τον προηγούμενο νόμο 4014, καθώς και όσοι υπέβαλαν δηλώσεις τακτοποίησης των ημιϋπαίθριων, σύμφωνα με παλαιότερους νόμους (3840/10 και 3775/2009).

Σε ό,τι αφορά την τακτοποίηση αυθαιρέτων, για 389.659 περιπτώσεις, όπου έχει ήδη καταβληθεί το παράβολο , απαιτείται μόνο η υποβολή νέας δήλωσης, ενώ ο φάκελος με τα τεχνικά στοιχεία του κτίσματος θα μεταφερθεί αυτόματα από το σύστημα σε διάστημα περίπου 45 ημερών. Οι ιδιοκτήτες ημιϋπαίθριων θα χρειαστεί να υποβάλλουν εκ νέου τον φάκελλο (μαζί με την δήλωση). Και αυτό γιατί στην τακτοποίηση των ημιϋπαίθριων, ο φάκελλος υποβαλλόταν στην πολεοδομία και όχι στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ.

Από την αρχή θα πρέπει να υποβάλλουν φάκελο και οι 172.452 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κατέθεσαν δήλωση στο σύστημα, αλλά δεν έχουν πληρώσει παράβολο.

Οι ημερομηνίες

Η σχετική υπουργική απόφαση που εκδόθηκε την Παρασκευή, ορίζει με ακριβείς ημερομηνίες τις προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων και την πληρωμή των προστίμων. Συγκεκριμένα:

*Όποιος υπαχθεί στο νέο νόμο μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου 2014 (έξι μήνες μετά την δημοσίευση του νόμου) μπορεί να καταβάλλει το πρόστιμο εντός 17 εξαμήνων (300 ευρώ ανά εξάμηνο) ή εντός 102 μηνών, πληρώνοντας 50 ευρώ το μήνα και με τις πρώτες 6 δόσεις να έχουν καταβληθεί έως τις 10 Φεβρουαρίου 2014.

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης ολοκλήρου του προστίμου μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2014, θα ισχύσει έκπτωση 20%, ενώ εάν στο ίδιο διάστημα καταβληθεί εφάπαξ το 30% του προστίμου θα ισχύσει έκπτωση 10%.

*Όποιος υπαχθεί στο νόμο μέχρι τις 7 Αυγούστου 2014 (12 μήνες από την δημοσίευση του νόμου), θα μπορεί να καταβάλλει το πρόστιμο εντός 14 εξαμήνων (πληρώνοντας 300 ευρώ ανά εξάμηνο) ή εντός 84 μηνών, πληρώνοντας 50 ευρώ το μήνα και με τις πρώτες 6 δόσεις να έχουν καταβληθεί έως τις 8 Αυγούστου 2014. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης ολοκλήρου του προστίμου μέχρι τις 8 Αυγούστου 2014, θα ισχύσει έκπτωση 20%, ενώ εάν στον ίδιο διάστημα καταβληθεί εφάπαξ το 30% του προστίμου θα ισχύσει έκπτωση 10%.

*Όποιος υπαχθεί στον νόμο μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2015 (18 μήνες από την δημοσίευση του νόμου), θα μπορεί να καταβάλλει το πρόστιμο εντός 10 εξαμήνων (300 ευρώ ανά εξάμηνο) ή εντός 60 μηνών πληρώνοντας 50 ευρώ το μήνα και με τις πρώτες 6 δόσεις να έχουν καταβληθεί έως τις 9 Φεβρουαρίου 2015. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης ολοκλήρου του προστίμου μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου 2015, θα ισχύσει έκπτωση 20%, ενώ εάν στον ίδιο διάστημα καταβληθεί εφάπαξ το 30% του προστίμου θα ισχύσει έκπτωση 10%.

Προβλέπεται 10ήμερη περίοδος χάριτος , μετά την οποία θα επιβάλλεται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές πρόστιμο 1% επί του ποσού της καθυστέρησης.

Ακόμα, δίνεται η ευχέρεια στον ενδιαφερόμενο να συνεχίσει να καταβάλλει τις δόσεις των προστίμων, σύμφωνα με το παλαιό θεσμικό πλαίσιο και όποτε το θελήσει να ενταχθεί στον καινούργιο νόμο.

Ειδική αντιμετώπιση θα έχουν όσοι εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων ή των ημιϋπαίθριων, με βάση το παλαιό θεσμικό πλαίσιο. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, θα πρέπει να υπαχθούν στον νέο νόμο μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την δημοσίευσή του, δηλαδή μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου 2014. Ο ενδιαφερόμενος θα έχει την δυνατότητα να εξοφλήσει το ειδικό πρόστιμο με την μεγαλύτερη δυνατή καθυστέρηση, δηλαδή μέσα σε 102 μηνιαίες δόσεις.

Σημειώνεται, ότι υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις ιδιοκτητών που σταμάτησαν να καταβάλλουν το ειδικό πρόστιμο είτε λόγω οικονομικής δυσχέρειας είτε επειδή αναμενόταν η ψήφιση του νέου νόμου. Για όλες αυτές δίδεται η παραπάνω λύση χωρίς άλλη επιβάρυνση.

Για όσους έχουν ήδη κάνει χρήση των παλαιών νόμων περί τακτοποίησης των αυθαιρέτων ή των ημιϋπαίθριων και έχουν καταβάλλει μέρος του ειδικού προστίμου, προβλέπεται συμψηφισμός των καταβληθέντων ποσών και παραβόλων με το ειδικό πρόστιμο, όπως προβλέπεται στον νέο νόμο. Το ποσό που έχει πληρωθεί, αφαιρείται από την τελευταία δόση και τις αμέσως προηγούμενες μέχρι να επιτευχθεί ο συμψηφισμός.

Ωστόσο, ορίζεται πως αν το ήδη καταβληθέν ποσό υπερβαίνει το ποσό του ειδικού προστίμου, η διαφορά δεν αναζητείται.