To καρπούζι, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, περιέχει κατά 40% περισσότερο λυκοπένιο από την ντομάτα.

Το στοιχείο αυτό, που τους δίδει το κόκκινο χρώμα τους, έχει έντονη αντιοξειδωτική ικανότητα, ενώ έχει βρεθεί ότι βοηθά στην πρόληψη των καρκίνων του προστάτη, του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου και του ενδομητρίου.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2003 στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal Of Clinical Nutrition», έδειξε ότι οι ασθενείς με πολύποδα (συχνά πρόδρομη μορφή νεοπλασιών) παρουσίαζαν κατά 35% χαμηλότερα επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα από αυτά στον γενικό πληθυσμό, ενώ οι ερευνητές εκτίμησαν ότι τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου αυξάνουν την πιθανότητα για εμφάνιση καρκίνου κατά 230%.

Να έχετε επίσης υπόψη σας ότι η θερμική επεξεργασία της ντομάτας μπορεί έως και να πενταπλασιάσει την απορρόφηση του λυκοπενίου από τον οργανισμό, γιατί με τη θερμότητα διασπώνται τα κύτταρα στα οποία βρίσκεται η πολύτιμη αυτή ουσία.

Επιπλέον, η προσθήκη λίπους (κατά προτίμηση ελαιολάδου) έχει βρεθεί από μελέτες ότι μπορεί να αυξήσει τη βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου της ντομάτας.