Το μελάνωμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, παρουσιάζεται στον γενικό πληθυσμό σε 10 άτομα ανά 100.000.

Ο κίνδυνος είναι όμως μεγαλύτερος για κάποιον που έχει ανοιχόχρωμα δέρμα, που καίγεται και δημιουργεί φακίδες (φωτότυποι I και II), καθώς και για κάποιον με πολλές ελιές. Ηλιακά εγκαύματα στην παιδική ή εφηβική ηλικία αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο. Το οικογενειακό ιστορικό (ιστορικό μελανώματος σε κάποιο μέλος της οικογένειας) είναι σημαντικό.

Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες για εμφάνιση μελανώματος κατά 500 φορές. Οσον αφορά το φύλο, το μελάνωμα εμφανίζεται παγκοσμίως με την ίδια συχνότητα σε άνδρες και γυναίκες.

Μεταξύ των περιβαλλοντικών παραγόντων, η συχνή έκθεση στον ήλιο κατά την παιδική ηλικία, ιδιαίτερα σε χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια, φαίνεται να παίζει καίριο ρόλο.

Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ