Ο ομότιμος καθηγητής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Οστεοπόρωσης Γεώργιος Λυρίτης απαντά ότι η χορήγηση κορτικοειδών είναι μία από τις συνηθέστερες αιτίες σπονδυλικών καταγμάτων.

Στην οστεοπόρωση από κορτικοειδή υπάρχει συνήθως απώλεια σπογγώδους οστού (ιδιαίτερα στη σπονδυλική στήλη), καθώς και οστικός μεταβολισμός πολύ χαμηλότερος του φυσιολογικού, με δυσανάλογη μείωση της οστικής παραγωγής.

Η οστική απώλεια που προκαλούν τα κορτικοειδή διακρίνεται σε δύο στάδια:

1) Eνα πρώιμο, κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών χορήγησης κορτικοειδών, κατά το οποίο παρατηρείται ελάττωση οστικής πυκνότητας κατά 5% κατά τον πρώτο χρόνο της αγωγής.

2) Ενα μεταγενέστερο στάδιο, κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης πλέον θεραπείας, κατά το οποίο παρατηρείται απώλεια οστικής πυκνότητας κατά περίπου 1%-2% τον χρόνο.

Η οστική απώλεια παρουσιάζεται κυρίως σε ασθενείς που παίρνουν καθημερινά δόσεις πρεδνιζολόνης μεγαλύτερες των 5-7,5 mg. Χαμηλότερες καθημερινές δόσεις κορτικοειδών φαίνεται ότι δεν είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για τον σκελετό. Η οστική απώλεια έχει σχέση με τη συνολική χορηγηθείσα δόση κορτικοειδών φαρμάκων.

Η χορήγηση εισπνοών κορτικοειδών σε ασθματικούς ασθενείς πιθανώς οδηγεί μακρόχρονα σε μείωση της οστικής πυκνότητας, ακόμα και σε μείωση της ανάπτυξης στα παιδιά.

Εάν παίρνετε κορτικοειδή, θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας για τη δυνατότητα μείωσής τους, καθώς και για άλλα μέτρα πρόληψης της οστεοπόρωσης (όπως χορήγηση βιταμίνης D και ασβεστίου, περιορισμό του αλατιού, άσκηση κ.ά.).