Στο μικροσκόπιο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή θα μπουν οι τίτλοι σπουδών δημοσίων υπαλλήλων που έχουν προσληφθεί εκτός «σκληρού» ΑΣΕΠ και όπου διατυπώνονται παρατυπίες και πλαστά στοιχεία, θα ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία σε πειθαρχικό και δικαστικό επίπεδο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Mega δήλωσε ότι οι σχετικοί έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ τα πρώτα… δείγματα γραφής που αφορούν τους δημοτικούς αστυνομικούς επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι το ποσοστό των πλαστών πτυχίων και τίτλων σπουδών μπορεί να αγγίζει ακόμα και το 10% των υπαλλήλων.

Οσοι διαπιστώνεται ότι έχουν παραβιάσει τον νόμο για να κερδίσουν μία θέση, θα δουν τώρα την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο αποτελώντας μία ακόμα «δεξαμενή» απολύσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκο, την περίοδο 2004-2009 έγιναν περίπου 850.000 προσλήψεις στο Δημόσιο, εκ των οποίων ποσοστό περίπου 10% είναι με πλαστά στοιχεία που δεν έχουν ελεγχθεί από το ΑΣΕΠ.

Η ανεξάρτητη Αρχή, πρόσθεσε, δεν μπορούσε να διενεργεί ελέγχους σε μεγάλη έκταση και οι διασταυρώσεις γίνονταν από τους ίδιους τους φορείς που προσλάμβαναν το προσωπικό. «Οταν Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει, τότε δεν κάνει ποτέ καλή δουλειά», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο ζήτημα της αναγνώρισης των πτυχίων από πανεπιστήμια του εξωτερικού που προσκόμιζαν οι υποψήφιοι για πρόσληψη, για τα οποία δεν υπάρχει πλέον βάση δεδομένων λόγω της καταστροφής των αποδεικτικών στοιχείων από πυρκαγιά στο ΔΙΚΑΤΣΑ.

«Κάποιοι φρόντισαν με μια φωτιά στο ΔΙΚΑΤΣΑ να εξαφανίσουν τα αποδεικτικά στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγοράκος επισημαίνοντας ότι «δεν καταλογίζω δόλο σε κανέναν».

Τέλος, μία ακόμα γκρίζα ζώνη –κατά τον κ. Γρηγοράκο –αποτελούν τα πτυχία ξένων γλωσσών που έχουν προσκομίσει οι υπάλληλοι για την πρόσληψή τους στο Δημόσιο. Τα αρμόδια ινστιτούτα, είπε, διαπιστώνουν ότι τα επίμαχα πιστοποιητικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό είναι πολύ περισσότερα από τον αριθμό αυτών που έχουν εκδοθεί.

Καμία αλλαγή των κριτηρίων

Αποκλείει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κάθε ενδεχόμενο αλλαγής των κριτηρίων μοριοδότησης για την επιλογή των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα καθώς και τη μετακίνησή τους σε άλλες υπηρεσίες, απορρίπτοντας προτάσεις των δημάρχων καιτων εργαζομένων στους δήμους.