Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη χθες η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τις σχολάζουσες κληρονομιές (το οποίο ψηφίζεται σήμερα), πρώτη ημέρα λειτουργίας του β’ Θερινού Τμήματος της Βουλής. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «μηδενισμό» και «προσκόλληση στο παρελθόν», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «έχει κοινά επιχειρήματα με τη Χρυσή Αυγή και τους Ανεξάρτητους Ελληνες».

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρη Γάκη, ο οποίος έκανε λόγο για νομοσχέδιο που βασίζεται σε έναν «περίεργο και ανομολόγητο σχεδιασμό προκειμένου να επέλθει η απόλυτη αυθαιρεσία και εν τέλει η απώλεια των περιουσιακών στοιχείων».

«Τα περισσότερα κληροδοτήματα έχουν πέσει σε χέρια επιτηδείων», απάντησε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «Να τους χαίρεστε (σ.σ.: εννοεί τους επιτήδειους). Αυτό το καθεστώς αδιαφάνειας υποστηρίζουν κάποιες πτέρυγες της Βουλής. Με αυτή τη νοοτροπία κακοδιαχείρισης συγκρούεται η κυβέρνηση. Εμείς θα πάμε μπροστά και κάποιοι άλλοι ας μείνουν προσκολλημένοι στο παρελθόν».

Η ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ. Νωρίτερα, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε με σκληρή γλώσσα για τη φορολογική πολιτική που επιβάλλει η τρόικα.

Η κυρία Μπακογιάννη περιέγραψε με μελανά χρώματα τα αποτελέσματα της ασκούμενης φορολογικής πολιτικής στη χώρα επισημαίνοντας: «Το πρόγραμμα το οποίο εφαρμόσαμε δεν είχε τα αποτελέσματα τα οποία περιμέναμε». Απευθυνόμενη, εξάλλου, στα μέλη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας ξεκαθάρισε: «Δεν μπορεί να μας πιέζετε μέχρι τελικής πτώσεως για μια φορολογική πολιτική η οποία οδηγεί τον ελληνικό λαό στην απόλυτη εξάντλησή του, διότι δεν έχει να πληρώσει. That’s it!».