Μία ριζική εγχείρηση που εφαρμόστηκε σε πάσχοντες από επιληψία και κατά την οποία αφαιρέθηκε ο μισός εγκέφαλός τους, μείωσε δραστικά τις κρίσεις τους.

Κατά την σπάνια εγχείρηση, η οποία είναι γνωστή ως ημισφαιρεκτομή, οι χειρουργοί είτε αφαιρούν ολόκληρο το άρρωστο ημισφαίριο του εγκεφάλου είτε αφαιρούν ένα τμήμα του και αποσυνδέουν το υπόλοιπο από το παρακείμενο ημισφαίριο.

Μία νέα μελέτη δείχνει ότι με αυτό τον τρόπο οι επιληπτικές κρίσεις περιορίζονται δραματικά.

Στην πραγματικότητα, το 56% των 115 ασθενών στους οποίους εφαρμόσθηκε, απηλλάγησαν εντελώς από τις επιληπτικές κρίσεις.

Οι υπόλοιποι ασθενείς εξακολούθησαν να έχουν κρίσεις, με το 15% από αυτούς να παρουσιάζουν μείωση στη συχνότητά τους κατά περισσότερο από 90%.

Οι ασθενείς είχαν ηλικία 2 έως 28 ετών, και η συντριπτική πλειονότητα ήταν παιδιά.

Το 83% μπορούσαν να περπατούν ανεξάρτητα έπειτα από την εγχείρηση, ενώ το 70% είχαν ικανοποιητικές γλωσσικές ικανότητες.

Σχεδόν το 60% των παιδιών μπορούσαν να πηγαίνουν με βοήθεια σε κανονικό σχολείο, ενώ το 42% ηλικίας άνω των 6 ετών είχαν ικανοποιητική ικανότητα ανάγνωσης και γραφής.

Δύο από τους 24 ενήλικες που χειρουργήθηκαν, εργάζονται πλέον κανονικά.

Τα ευρήματα αυτά μπορεί να μοιάζουν φτωχά, αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεδομένης της συχνότητας και της σοβαρότητας των κρίσεών τους, οι περισσότεροι πάσχοντες ήταν καταδικασμένοι σε μια ζωή σοβαρής αναπηρίας, εάν δεν χειρουργούνταν.

Και αυτό, διότι δεν ανταποκρίνονταν στα υπάρχοντα φάρμακα, που χορηγούνται για να καταπραϋνθεί η ηλεκτρική «καταιγίδα» που σαρώνει τον εγκέφαλό τους και προκαλεί τις κρίσεις.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Epilepsia», βασίσθηκε στην ανάλυση των ιατρικών φακέλων των ασθενών, που είχαν εκδηλώσει επιληψία πριν από την ηλικία των τριών ετών. Τα τρία τέταρτα των ασθενών είχαν καθημερινές επιληπτικές κρίσεις πριν χειρουργηθούν, ενώ το 18% είχε τουλάχιστον μία κρίση την εβδομάδα.

Όλι οι ασθενείς είχαν χειρουργηθεί στο εξειδικευμένο Κέντρο Επιληψίας της Cleveland Clinic, στο Οχάιο, διευθυντής του οποίου είναι ο δρ Ajay Gupta που ηγήθηκε και της νέας μελέτης. Στο κέντρο αυτό διενεργούνται 15-16 ημισφαιρεκτομές ετησίως.

Οι ημισφαιρεκτομές πραγματοποιήθηκαν στην κλινική μεταξύ 1997 και 2009.

Η επιληψία είναι συχνό πρόβλημα. Υπολογίζεται ότι στην χώρα μας προσβάλλει 100.00 έως 120.000 άτομα, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει σε 50 εκατομμύρια τοναριθμό των πασχόντων σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 30% των ασθενών πάσχουν από επιληψία η οποία δεν ανταποκρίνεται στα φάρμακα. Ωστόσο, από τους ασθενείς αυτούς λίγοι είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για ημισφαιρεκτομή.