Απολύσεις για 500 από τους 850 εργαζόμενους των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) με κατάργηση του πολιτικού σκέλους της επιχείρησης και διατήρηση μόνο του στρατιωτικού, και εκκαθάριση εν λειτουργία για την ΕΛΒΟ των 350 εργαζομένων χωρίς ωστόσο απολύσεις.

Αυτά είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την τύχη των δύο αμυντικών βιομηχανιών, με την κυβέρνηση να καλείται να λάβει οριστικές αποφάσεις το αργότερο ώς το Σάββατο 31 Αυγούστου, οπότε και εκπνέει η προθεσμία που προβλέπει το Μνημόνιο.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και για τη ΛΑΡΚΟ (1.000 και πλέον εργαζόμενοι), που οδεύει προς εκκαθάριση εν λειτουργία με τα επικρατέστερα σενάρια να είναι δύο: το πρώτο είναι να πουληθεί ως ενιαία επιχείρηση (το «καλό» σενάριο που θέλει η κυβέρνηση). Το δεύτερο είναι να γίνουν δύο παράλληλοι διαγωνισμοί, ένας που θα περιλαμβάνει το εργοστάσιο της Λάρυμνας στη Φθιώτιδα και τα δημόσια μεταλλεία του Αϊ Γιάννη και ένας δεύτερος για την πώληση των υπόλοιπων μεταλλείων της εταιρείας. Θέμα απολύσεων δεν τέθηκε.

Ολα τα παραπάνω συζητήθηκαν αναλυτικά χθες σε διαδοχικές συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Ι. Στουρνάρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, την αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Αμυνας Φ. Γεννηματά, τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου, τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Ι. Εμίρη, τις διοικήσεις των τριών επιχειρήσεων και τους νομικούς και τεχνικούς τους συμβούλους.

Από σήμερα θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την οριστικοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τριών εταιρειών. Αλλωστε, τα σχέδια αυτά αποτελούν ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Σχεδιο ΕΡΤ. Για τα ΕΑΣ προωθείται σχέδιο διάσπασης σε πολιτικό και στρατιωτικό κομμάτι. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την κατάργηση του πολιτικού μέρους της επιχείρησης (με κλείσιμο των εργοστασίων) και τη διατήρηση υπό κρατικό έλεγχο του στρατιωτικού. Αρμόδια στελέχη κάνουν λόγο για σχέδιο συρρίκνωσης της εταιρείας κατά περίπου 60%. Κάτι που σημαίνει ότι από τους περίπου 850 εργαζόμενους (που έχουν 8 μήνες να πληρωθούν και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας) οι περίπου 500 θα απολυθούν. Δεν αποκλείεται και η εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου. Η αναδιάρθρωση της επιχείρησης θα ενταχθεί στο πλαίσιο του άρθρου 14 Β του νόμου 3429/2005, το ίδιο στο οποίο εντάχθηκε και η ΕΡΤ, με τη διαφορά ότι στην περίπτωση των ΕΑΣ δεν θα κλείσει η επιχείρηση. Η ΕΑΣ βαρύνεται με κρατικές ενισχύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση της ΕΛΒΟ, θα τοποθετηθεί άμεσα εκκαθαριστής, ώστε να αρχίσει τη διαγραφή χρεών και την πώληση περιουσιακών στοιχείων, στα πλαίσια των όσων ορίζονται στο άρθρο 14 Α του νόμου 3429/2005. Απολύσεις δεν προβλέπονται, αφού οι κάποτε 1.200 εργαζόμενοι έχουν μειωθεί σε 350 (απλήρωτοι επί τέσσερις μήνες).