Οι πάσχοντες από άσθμα που εκτίθενται στους ρύπους των οχημάτων και τον καπνό από τζάκια και ξυλόσομπες μπορεί να παρουσιάσουν σημαντική επιδείνωση των συμπτωμάτων τους, προειδοποιούν επιστήμονες από την Αυστραλία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ρύπανση των οχημάτων μπορεί να αυξήσει κατά 80% τα συμπτώματα των ασθενών, ενώ ο καπνός από τα ξύλα που καίγονται κατά 11%.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Respirology», η μελέτη τους είναι η πρώτη που αξιολογεί τις επιδράσεις της ρύπανσης των οχημάτων και του καπνού των ξύλων στους μεσήλικες με άσθμα.

Υπολογίζεται ότι 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από τη νόσο.

Τα συμπεράσματα της μελέτης προέρχονται από 1.383 ασθενείς, μέσης ηλικίας 44 ετών, οι οποίοι επί 12 μήνες κατέγραφαν την έκθεσή τους στους ρύπους και τους καπνούς ξύλων, καθώς και τα συμπτώματα και τις εξάρσεις του άσθματός τους.

Οι εθελοντές ανέφεραν από δύο-τρεις εξάρσεις στη διάρκεια του δωδεκαμήνου (αυτό αποκαλείται διαλείπον άσθμα) έως περισσότερες από μία εξάρσεις την εβδομάδα (αποκαλείται χρόνιο σοβαρό άσθμα).

Οι απαντήσεις τους έδειξαν ότι η έκθεσή τους στους ρύπους των οχημάτων τούς δημιουργούσε πολύ σοβαρό πρόβλημα, ενώ επιδείνωση – αν και σε μικρότερο βαθμό – παρουσίαζαν και με την έκθεσή τους στους καπνούς από τα ξύλα.

«Οι ενήλικες που πάσχουν από άσθμα δεν πρέπει να ζουν κοντά σε λεωφόρους ούτε να χρησιμοποιούν ξυλόσομπες ή τζάκι για να ζεστάνουν το σπίτι ή τον χώρο εργασίας τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζων Μπέργκες, από τη Σχολή Πληθυσμιακής Υγείας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.