Τον κώδωνα του κινδύνου για ορισμένα κινέζικα φάρμακα σήμαναν οι υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας, προειδοποιώντας ότι περιέχουν «επικίνδυνα υψηλά» επίπεδα μολύβδου, υδραργύρου και αρσενικού.

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων & Προϊόντων Υγείας (MHRA) σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι στα παραδοσιακά κινέζικα φάρμακα συμπεριλαμβάνονται κάποια που προορίζονται για παιδιά.

Κανένα από αυτά δεν είναι εγκεκριμένο για διάθεση στη Βρετανία, αλλά οι ερευνητές της MHRA ανακάλυψαν ότι εύκολα μπορεί κάποιος να τα προμηθευτεί μέσω Ίντερνετ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της MHRA, ένα προϊόν που διατίθεται με πολλά ονόματα (Niu-Huang Chieh-tu-pein, Divya Kaishore Guggul ή Chandraprabha Vatiand) διαπιστώθηκε από την Σουηδική Εθνική Υπηρεσία Τροφίμων ότι περιέχει «εξαιρετικά υψηλά» επίπεδα αρσενικού.

Το σκεύασμα αυτό χρησιμοποιείται για την παρωτίτιδα, τον πονόλαιμο, την αμυγδαλίτιδα, τον πονόδοντο, τις μολύνσεις στο δέρμα, την ανορεξία και τον πυρετό στα μικρά παιδιά.

Ένα άλλο προϊόν, που λέγεται Bak Foong Pills, χρησιμοποιείται για να καταπραΰνει τους πόνους της περιόδου, αλλά ανακλήθηκε στο Χονγκ Κονγκ επειδή διαπιστώθηκε ότι περιέχει διπλάσια επίπεδα μολύβδου από εκείνα που επιτρέπει η τοπική κυβέρνηση.

Ένα άλλο προϊόν, που πωλείται ως Hairegenerator για την τριχόπτωση, επίσης ανακλήθηκε στο Χονγκ Κονγκ, επειδή ένα δείγμα του βρέθηκε να περιέχει 11 φορές περισσότερο υδράργυρο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

Ο κ. Ρίτσαρντ Γούντφιλντ, επικεφαλής του Τομέα Πολιτικής για τα Βότανα της MHRA, επισήμανε ότι οι καταναλωτές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν αγοράζουν μη αδειοδοτημένα σκευάσματα.

«Η νόθευση των παραδοσιακών κινέζικων φαρμάκων με βαρέα μέταλλα αποτελεί ένα σημαντικό διεθνές πρόβλημα και μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία», είπε.

«Φυσικό προϊόν δεν σημαίνει ασφαλές προϊόν. Εάν κάποιος έχει πάρει αυτά τα προϊόντα, πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του. Και αν νομίζει ότι έχει αναπτύξει παρενέργειες εξαιτίας τους, πρέπει να ενημερώσει τις Αρχές».