Ο γιος μας είναι 10 ετών και κατά την διάρκεια των διακοπών με την γιαγιά και τον παππού πήρε 5 κιλά με αποτέλεσμα να είναι πλέον παχύς. Παρατηρούμε ότι τρώει πολλή ποσότητα σε κάθε γεύμα, αλλά μιλάει συχνά για το φαγητό με μια ενασχόληση που μας φαίνεται υπερβολική.

Η υγιής συμπεριφορά απέναντι στο φαγητό διδάσκεται στα παιδιά από τους γονείς, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίζουν με συνέπεια και σταθερότητα τη σημασία της καλής διατροφής μέσα στο σπίτι.

Το παιδί που έρχεται αντιμέτωπο με διπλά μηνύματα μπερδεύεται και αδυνατεί να καταλάβει τι σημαίνει «τρώω σωστά»(π.χ. η μαμά λέει «μην φας παγωτό» και ο μπαμπάς ταυτόχρονα λέει «ας φάει, παιδί είναι»).

Σημαντικά είναι τα μηνύματα που μεταφέρονται στο παιδί ως προς τις αξιολογικές διαστάσεις του φαγητού (π.χ. «το πάχος είναι αδυναμία») ή η υποκατάσταση της αγάπης και του ποιοτικού χρόνου με το παιδί, με το φαγητό.

Μιλήστε στον γιο σας με ουδέτερο τόνο για τους ψυχολογικούς και οργανικούς κινδύνους της παχυσαρκίας, χωρίς ωστόσο να τον στιγματίσετε ότι είναι παχύς, κάτι που θα του ρίξει την αυτοεκτίμηση και θα τον ξαναοδηγήσει στο φαγητό.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr , twitter @myrsi1

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από