Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ αποφυλακίστηκε χθες και μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο όπου θα νοσηλευτεί φρουρούμενος, έπειτα από την εντολή των δικαστικών Αρχών να αφεθεί ελεύθερος. Εξω από τη φυλακή Τορά του Καΐρου όπου κρατούνταν ο Μουμπάρακ, βρίσκονταν επί ώρες συγκεντρωμένοι αρκετοί οπαδοί του οι οποίοι ήλπιζαν να τον αντικρίσουν από κοντά κατά τη στιγμή της αποφυλάκισής του. Οι αιγυπτιακές Αρχές όμως επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν για τη διακομιδή του στο νοσοκομείο ένα ειδικά διαμορφωμένο ελικόπτερο, επιδιώκοντας να περιορίσουν στον ελάχιστο βαθμό τις δημόσιες εμφανίσεις του Μουμπάρακ προς αποφυγή νέων ταραχών. Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, το γεγονός της αποφυλάκισης του πρώην δικτάτορα της Αιγύπτου μόλις μερικές εβδομάδες μετά την ανατροπή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι, ενδέχεται να εξαγριώσει τους υποστηρικτές του. Εξαιτίας αυτών των φόβων, η προσωρινή κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε πως ο Χόσνι Μουμπάρακ θα τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Μετά την ανατροπή του, ο Χόσνι Μουμπάρακ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ως υπεύθυνος για τον θάνατο περισσότερων από 800 διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011. Οι δικηγόροι του όμως άσκησαν έφεση και τώρα ο 85χρονος πρώην δικτάτορας αναμένει την ολοκλήρωση της επανεκδίκασης της υπόθεσής του. Οσον αφορά τους αιγύπτιους πολίτες, οι περισσότεροι από αυτούς εμφανίζονται αδιάφοροι για την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση του Μουμπάρακ καθώς θεωρούν ότι πλέον ανήκει στο παρελθόν. Ωστόσο, το γεγονός αλλά κυρίως η στιγμή της απελευθέρωσής του αποτελούν αδιαμφισβήτητα κίνηση εντυπωσιασμού από την πλευρά του Στρατού. Σύμφωνα με τον Σεριέφ Καμπέρ, μέλος της φιλοεπαναστατικής οργάνωσης Mosireen Collevtive, η αποφυλάκιση του Μουμπάρακ αποσκοπεί στο να δείξει στους Αιγυπτίους ότι δύο από τους βασικούς πυλώνες του παλαιού καθεστώτος, η δικαστική εξουσία και ο Στρατός, εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα ισχυροί.

ΦΟΒΟΙ ΣΤΟ ΣΙΝΑ. Καθώς η κατάσταση στις μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα τεταμένη, ο Στρατός της χώρας επέβαλε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την προστασία της Αγίας Αικατερίνης του Σινά καθώς η προσωρινή κυβέρνηση φοβάται ένα ενδεχόμενο χτύπημα που θα έχει στόχο να εκθέσει τη χώρα στο εξωτερικό και να προκαλέσει προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεκάδες αστυνομικοί έχουν επανδρώσει τα φυλάκια που βρίσκονται κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στο παλαιότερο ιστορικό μοναστήρι του χριστιανικού κόσμου.