Το μεταλλαγμένο γονίδιο που κάνει κόκκινα τα μαλλιά και ανοικτόχρωμο το δέρμα θέτει τους κοκκινομάλληδες σε εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο μελανώματος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, οι μεταλλαγές του γονιδίου MC1R, που προκαλούν επίσης φτωχή ικανότητα μαυρίσματος, κάνουν τα δερματικά κύτταρα εξαιρετικά ευάλωτα στον καρκίνο έπειτα από την έκθεση σε υπεριώδη (UV) ακτινοβολία.

Το εύρημα αυτό εξηγεί, τουλάχιστον εν μέρει, γιατί όσοι έχουν κόκκινα μαλλιά διατρέχουν έως 100 φορές υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν μελάνωμα – την πιο επικίνδυνη μορφή δερματικού καρκίνου, είπαν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματά μας παρέχουν έναν πιθανό μοριακό μηχανισμό που εξηγεί γιατί οι άνθρωποι με κόκκινα μαλλιά οι οποίοι φέρουν μεταλλαγές του MC1R, είναι πολύ πιο ευάλωτοι στις προκαλούμενες από την UV δερματικές βλάβες απ’ ό,τι τα άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα και μαλλιά», δήλωσε ο δρ Γουένυϊ Γουέι, από το Τμήμα Παθολογοανατομίας της Σχολής Βιολογικών & Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Ο δρ Γουέι και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια και σε κυτταρικές σειρές που έδειξαν ότι δίχως την μεταλλαγή που προκαλεί κόκκινα μαλλιά, το MC1Rενώνεται με ένα γονίδιο που λέγεται ΡΤΕΝ και προστατεύει από τις κυτταρικές αλλοιώσεις οι οποίες ευνοούν τον καρκίνο.

Όταν όμως το MC1R είναι μεταλλαγμένο, δεν ενώνεται με το ΡΤΕΝ. Το επακόλουθο είναι ότι, έπειτα από την έκθεση στην UV, το ΡΤΕΝ καταστρέφεται σε μεγαλύτερο βαθμό και η ανάπτυξη των μελανοκυττάρων επιταχύνεται – όπως, δηλαδή, συμβαίνει στο μελάνωμα.

Τα μελανοκύτταρα είναι τα δερματικά κύτταρα που παράγουν την χρωστική του δέρματος, την μελανίνη. Η παραγωγή της μελανίνης αυξάνεται όταν εκτίθεται κάποιος στον ήλιο, για να προστατεύσει το δέρμα από την UV – και έτσι, μαυρίζει το δέρμα.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Molecular Cell».