Στη Σκιάθο διασταυρώνονται τις τελευταίες 24 ώρες οι δρόμοι του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Βαγγέλη Βενιζέλου.

Αφορμή η εκδήλωση στη μνήμη του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου και πολιτικού Δημήτρη Θ. Τσάτσου. Διοργανώνεται απόψε στις επτά το απόγευμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Η Σκιάθος στον αύλειο χώρο της ιεράς μονής Ευαγγελίστριας, η οποία βρίσκεται περίπου 4,5 χλμ. βόρεια της Χώρας στις κατάφυτες πλαγιές του όρους Καραφλυτζανάκα.

«Η εκδήλωση στόχο έχει να αναβιώσει το κλίμα των ζεστών σχέσεων που ο Τσάτσος δημιουργούσε με τους ανθρώπους γύρω του και όχι κατ’ ανάγκη μόνο με τους συνεργάτες του», τόνιζε στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος των επιστημονικών συνεργατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συνεργάτις του Τσάτσου επί δεκαετία, Μαρία Παναγιώτου. Σουλτς και Βενιζέλος δεν θα είναι οι μοναδικοί που θα μιλήσουν για τον διακεκριμένο καθηγητή και πολιτικό. Το «παρών» θα δώσουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας η εκπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO Κατερίνα Δασκαλάκη, η Μαρία Παναγιώτου.

Κοινό σημείο αναφοράς όλων των ομιλητών, η σχέση τους με τον Δημήτρη Τσάτσο. όπως έχει δηλώσει ο Μάρτιν Σουλτς, ο θαυμασμός του γεννήθηκε από τα φοιτητικά του χρόνια όταν ο ίδιος διαδήλωνε στη Γερμανία τα χρόνια της δικτατορίας στην Ελλάδα για την απελευθέρωση του Τσάτσου από την ΕΣΑ. Τελικά συνδέθηκαν και φιλικά κατά τη διάρκεια της θητείας τους στην Ευρωβουλή. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, από την άλλη, θεωρείτο ο αγαπημένος μαθητής του κατ’ ομολογία του ίδιου του Τσάτσου.

Με τον Δημήτρη Κούρκουλα γνωρίστηκαν και δημιούργησαν φιλικές σχέσεις στις Βρυξέλλες, όταν ο υφυπουργός ήταν στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ με την κυρία Δασκαλάκη η σχέση τους έγινε πιο στενή όταν ήταν και οι δύο ευρωβουλευτές.

Ο Δημήτρης Θ. Τσάτσος είχε αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση με τη Σκιάθο από τη δεκαετία του ’70. Διέμενε στο νησί κατά τις καλοκαιρινές του διακοπές και είχε ολοκληρώσει εκεί μεγάλο μέρος του συγγραφικού του έργου. Με δική του πρωτοβουλία το 2002 εξασφαλίστηκαν η χρηματοδότηση για την αναστήλωση της ιεράς μονής Ευαγγελίστριας, όπου απόψε θα μιλήσουν οι συνοδοιπόροι του στην ευρωπαϊκή και ελληνική πολιτική σκηνή.