Φόροι στην Κύπρο

Κυριάκος Ταπακούδης

Με τις μεγάλες φορολογίες που ετοιμάζεται η κυβέρνηση να επιβάλει ελέω Μνημονίου,δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κυπριακός λαός εξουθενώνεται από αυτές. Οι Οθωμανοί στα χρόνια της σκλαβιάς είχαν εφαρμόσει ένα σχέδιο οικονομικής εξόντωσης των υπόδουλων κατοίκων, ώστε να τους αναγκάσουν να εξισλαμιστούν ή να μην έχουν δυνατότητα να αντιδράσουν και να παραμένουν ραγιάδες.

Ο κεφαλικός φόρος ήτανατιμωτικός και ο κάθε χριστιανός τον κατέβαλλε για να διατηρεί το δικαίωμα να έχει το κεφάλι του στους ώμους, δηλαδή να ζει. Ο κάθε χριστιανός από το δωδέκατο έτος της ηλικίας του και μέχρι τον θάνατό του όφειλε να εξαγοράζει κάθε χρόνο την άδεια αυτή. Πλήρωνε τον φόρο και έπαιρνε απόδειξη πληρωμής, η οποία ονομαζόταν χαράτσι και ήταν χάρτινη. Επ’ αυτής αναγραφόταν: «Ο φέρων το παρόν έχει την άδειαν να φέρει επί εν έτος την κεφαλήν επί των ώμων του».

Οι Τούρκοι εισέπρατταν τον κεφαλικό φόρο αδιακρίτως, εξαιρουμένων των γυναικών, των γερόντων, των κληρικών, των αναπήρων και των ακτημόνων. Σήμερα από το κυπριακό κράτος, μέσω των άμεσων και έμμεσων φόρων, δεν εξαιρείται κανείς.

Ενεκα αυτής της κατάστασης, πολλοί χωρικοί, γεωργοί, αμπελοκαλλιεργητές και βοσκοί οι οποίοι δεν άντεχαν άλλο την οικονομική καταπίεση που τους επιβαλλόταν πληρώνοντας φόρους για να καλλιεργήσουν ακόμα και τις δικές τους εκτάσεις –όπως και σήμερα -, άρχισαν να εγκαταλείπουν τις περιουσίες τους και τα χωριά τους και να μεταναστεύουν στις πόλεις. Για να γλιτώνουν τις κατασχέσεις των περιουσιών τους ένεκα αυτών των φόρων, τις δώριζαν στην Εκκλησία της Κύπρου η οποία δεν πλήρωνε φόρους στον κατακτητή ένεκα ειδικής ρήτρας του οθωμανικού νόμου.

Σήμερα αυτός ο κεφαλικός φόρος τον οποίο εφαρμόζουν επί των περιουσιών μας, είτε αυτές αποδίδουν κέρδος είτε είναι ζημιογόνες, και είναι δυσβάσταχτος, μας είπαν ότι είναι προσωρινός ώστε με την ελπίδα ότι κάποτε θα γλιτώσουμε από αυτόν, να μη δωρίσουμε τις περιουσίες μας.

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται.Δυστυχώς, γυρίσαμε πολλά χρόνια πίσω. Αλλάζουν αυτοί που ασκούν την εξουσία, αλλά οι φόροι παραμένουν και αυξάνονται. Εάν αυτό δεν αλλάξει, τότε εμείς θα παραμένουμε δούλοι και οι φόροι κεφαλικοί.

Η υπόθεση Σταυρίδη

Κώστας Βουλγαράκης

Φαίνεται ότι η κατάσταση στη χώρα μας ομαλοποιείται ραγδαία, η κρίση μάλλον είναι παρελθόν και η «πολυλογία» μας αφορά πλέον κοινότοπα θέματα της επικαιρότητας, όπως στις άλλες σταθερές και ράθυμες κοινωνίες: καταχρήσεις εξουσίας δημόσιων λειτουργών, αγορανομικές παραβάσεις καταστημάτων, σκανδαλάκια και σκανδαλισμοί, ποδόσφαιρο (αμέ) και πολλή υποκρισία –λαϊκισμός ή ανοησία (συνώνυμα όλα)!

Η υπόθεση Σταυρίδη συνταράσσει την κοινωνία μας, την τιμή και την υπόληψή μας, το ίδιο το μέλλον μας, αν κρίνουμε από την πανικόβλητη αντίδραση της κυβέρνησης (να ζητήσει την άμεση παραίτησή του), αλλά και την οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης να ζητήσει την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης και την «ετυμηγορία» του λαού!

Δεν τον ξέρω τον κ. Σταυρίδη ούτε κανέναν ομόλογο ή αντίστοιχό του. Ξέρω όμως ότι αυτός επιλέχθηκε με γνώμονα τις ικανότητες και (ασφαλώς) το ήθος του –ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να έχει γίνει και να γίνεται. Αρα, αν με συνοπτικές διαδικασίες τον αποκεφαλίζεις, θα πρέπει να έχεις διαπιστώσει σοβαρό παράπτωμα επί αυτών, ήτοι ανικανότητα ή ανηθικότητα.

Ανικανότητα δεν νομίζω ότι κανείς (νοήμων) μπορεί να του αποδώσει, διότι και σχετικά πρόσφατος είναι στη θέση του και άμεσο έργο – αποτελεσματικότητα επέδειξε (σε σχέση με τους προκατόχους του).

Το ήθος και η ακεραιότητα εκάστου είναι τα πιο εμφανή ίχνη από τις πατημασιές που μας ακολουθούν και προσδιορίζουν τη διαδρομή μας. Αυτά τα ίχνη είναι που πρέπει να ψάχνονται και να αξιολογούνταιπρωτίστως, σε περίπτωση ανάθεσης δημόσιου – κοινωφελούς λειτουργήματος.

Επομένως, αν ο κ. Σταυρίδης δεν διέθετε το αναμφισβήτητο ήθος και την ακεραιότητα, δεν έπρεπε να του ανατεθεί η διαχείριση του κρατικού θησαυροφυλακίου με τα «ασημικά» μας. Αν όμως αίφνης υπέκυψε στο «μέλι» και υπέπεσε σε ανάρμοστη συναλλαγή εις βάρος του ελληνικού λαού, θα πρέπει και να παραπεμφθεί άμεσα στη Δικαιοσύνη και να ανασταλεί η «ύποπτη» συναλλαγή με τον επιχειρηματία, μέχρις ότου διαλευκανθεί η υπόθεση. Αλλως, πρόκειται για άλλη μία επικοινωνιακή κορόνα.

Θέσεις στα πανεπιστήμια

Κλεάνθης Θραμπουλίδης

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Για να γίνετε μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου διαλέξτε τον πατέρα σας, τον σύζυγό σας, έναν συγγενή σας ή, στη χειρότερη περίπτωση, έναν κολλητό σας για να κάνετε το διδακτορικό σας ή για να προσφέρεται διοικητική υποστήριξη στα προγράμματά του. Δεν χρειάζεται καμιά ανοικτή προκήρυξη, καμιά διαδικασία αξιολόγησής σας για τις θέσεις αυτές.

Μια νύχτα η πολιτεία θα δώσει το δικαίωμα στους κολλητούς σας να σας μονιμοποιήσουν σε θέσεις διοικητικού προσωπικού (δες Παυλόπουλος).

Αν έχετε ήδη διδακτορικό δεν χρειάζεται να κάνετε στη νέα σας θέση τίποτε, καθώς το διοικητικό έργο δεν «αρμόζει» με τα προσόντα σας. Ετσι έχετε όλο τον χρόνο να εμπλουτίζετε το βιογραφικό σας με ό,τικρίνετε εσείς χρήσιμο. Μπορείτε να κάνετε μαθήματα στα ΤΕΙ, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο και ό,τι άλλο θέλετε, εκτός από τις δουλειές για τις οποίες υποτίθεται πως προσληφθήκατε στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο. Ο μισθός εξάλλου είναι διασφαλισμένος. Είστε μόνιμος. Οσο για τις δουλειές που αντιστοιχούν στη θέση σας; Αυτές τις κάνουν κάποιοι άλλοι, τα γνωστά «κορόιδα».

Αν, πάλι, δεν έχετε διδακτορικό, μπορείτε να το κάνετε καθώς έχετε όλη τη δυνατότητα να μην προσφέρετε τίποτε ως διοικητικός υπάλληλος. Κανείς δεν θα σας ενοχλήσει. Μπορεί ακόμη να σας δώσουν και άδεια να το κάνετε. Πάλι κάποιοι άλλοι θα κάνουν τη δουλειά για την οποία υποτίθεται πως προσληφθήκατε.

Μια άλλη νύχτα, πολύ σύντομα, το 2013, η πολιτεία θα δώσει το δικαίωμα στους κολλητούς σας να σας κάνουν Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ).

Ετσι, χωρίς καμιά προκήρυξη της θέσης, χωρίς καμιά ανοικτή διαδικασία. Εσείς είστε τα παιδιά του συστήματος. Αφήστε τους άλλους που πήγαν στο εξωτερικό να κάνουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά, να περιμένουν ευκαιρίες για να προσφέρουν στους φοιτητές αυτής της χώρας τις γνώσεις και εμπειρίες που αποκόμισαν. Την ίδια νύχτα η πολιτεία θα δώσει το δικαίωμα στους κολλητούς σας να σας αναθέσουν ακόμη και αυτοδύναμο διδακτικό έργο. Αρμόζει… με τα «προσόντα» σας.

Η διαδικασία αυτή έχει μόνο ένα μειονέκτημα. Εχετε την υποχρέωση εφ’ όρου ζωής να στηρίζετε το κατεστημένο που σας βόλεψε.Στο χωριό μου έλεγαν: «Το δύσκολο είναι να μπεις στη ΔΕΗ (στον ΟΤΕ κ.λπ.) ακόμη και ως καθαρίστρια. Μετά μπορείς να γίνεις και διευθυντής».

Φορολόγηση αγροτεμαχίων

Χρήστος Ζ. Μέλλιος

Η κυβέρνηση του τόπου μας προκειμένου να αντιμετωπίσει τα χρέη της χώρας, τα οποία αφρόνως οι ομογάλακτες ή αντίπαλες με αυτήν κυβερνήσεις κατά τις προηγούμενες τελευταίες δεκαετίες δημιούργησαν, αποφάσισε μεταξύ των άλλων, διευρύνοντας τη φορολογική βάση, να φορολογήσει και τα αγροτεμάχια των πολιτών, τα οποία εν πολλοίς είναι εδώ και πολλά χρόνια ρημαγμένοι και άγονοι κατσικότοποι, που στα περασμένα χρόνια βοήθησαν τους Ελληνες της υπαίθρου να μην πεθάνουν της πείνας, εργαζόμενοι σκληρά σε αυτούς οικογενειακώς και ολοχρονίς για να τους καταστήσουν και να τους διατηρήσουν γόνιμους.

Καλούμαστε σήμερα οι απόγονοί τους να ξαναγοράζουμε τους τόπους αυτούς με την πετσοκομμένη σύνταξή μας, όπως και όσα άλλα ευτελούς αξίας κληρονομήσαμε από τους φτωχούς προγόνους, αφού οι φόροι αυτοί θα εξακολουθήσουν να μας βαραίνουν στο διηνεκές! Το κράτος δικαίου όμως φορολογεί τα εισοδήματα των πολιτών του, όπως και τα κινητά ή ακίνητά τους μεγάλης αξίας και όχι αυτά που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους ή τα οικογενειακά τους κειμήλια.

Είμαστε ελεύθεροι έλληνες πολίτες, χύνουμε το αίμα μας για την πατρίδα όταν χρειαστεί, γιατί πρέπει να πληρώνουμε ενοίκιο για το σπίτι μας; Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης; Το ελληνικό Δημόσιο έχει στην κατοχή του απέραντες χερσαίες και θαλάσσιες εκτάσεις. Ας αυτοφορολογηθεί λοιπόν και ας πληρώσει τα όσα το ίδιο έσπασε!