Πέντε φρέσκα σύκα, όπως αναφέρει η διαιτολόγος-διατροφολόγος, διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαστροφής Αστερία Σταματάκη, δίνουν 185 θερμίδες και περιέχουν 28,8 γραμμάρια λίπους, 2 γραμμάρια πρωτεϊνών και 0,5 γραμμάριο λίπους.

Τα σύκα είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, καθώς μια μερίδα από αυτά (3-5 κομμάτια) περιέχει περίπου 4 γραμμάρια φυτικών ινών. Η υψηλή περιεκτικότητα των σύκων σε φυτικές ίνες τα καθιστά πολύ ωφέλιμα για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Επίσης δημιουργούν αίσθημα κορεσμού.

Τα σύκα είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, όπως κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περιέχουν ακόμη διάφορες ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, όπως καροτένια, λουτεΐνη και τανίνες. Οσο πιο ώριμο είναι το φρούτο τόσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωσή του σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Τα σύκα περιέχουν όμως και κάποιες ουσίες που λέγονται οξαλικά οξέα και τα οποία όταν συγκεντρώνονται σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό είναι υπεύθυνα για την πιθανή δημιουργία νεφρολιθιάσεων ή λιθιάσεων της ουροδόχου κύστης.

Οσοι υποφέρουν από προβλήματα στα νεφρά καλό είναι να καταναλώνουν αυτά τα φρούτα με μέτρο. Επίσης, προσοχή θα πρέπει να δοθεί από όσους υποφέρουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή άλλες διαταραχές του πεπτικού, γιατί τα σποράκια του σύκου μπορεί να δημιουργήσουν ενοχλήσεις.

Μην ξεχνάτε, τέλος, ότι η κατανάλωση πολλών σύκων μπορεί να φορτώσει τον οργανισμό με αρκετές θερμίδες.