Το γερμανικό «όχι» σε δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι γνωστό. Το επανέλαβε η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Βοήθεια όμως για την Ελλάδα θα υπάρξει και μετά το σημερινό, δεύτερο πρόγραμμα. Η συζήτηση σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη, Βερολίνο δεν βρίσκεται πλέον στο «αν», αλλά στο «πώς» και «πόσα» θα χρειαστούν.

Στη Γερμανία, η δημόσια αποδοχή νέου, τρίτου προγράμματος από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέβασε τον υδράργυρο στην προεκλογική εκστρατεία. Και μπορεί χθες η κυβέρνηση της Μέρκελ να αναλώθηκε στο να μετριάσει τις εντυπώσεις από την παραδοχή Σόιμπλε, αλλά η γερμανική κοινή γνώμη συνηθίζει στην ιδέα ότι δεν έχει τελειώσει με την Ελλάδα και η αντιπολίτευση φέρνει το θέμα στη γερμανική Βουλή. Η ταυτόχρονη επίσκεψη του απεσταλμένου της ΕΚΤ Γεργκ Ασμουσεν στην Αθήνα ήταν η πρώτη πράξη του τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα.

H Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ απορρίπτει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους με μια απλή συλλογιστική. «Ενα δεύτερο κούρεμα θα επέφερε ανασφάλεια στην ευρωζώνη και θα μας οδηγούσε ξανά στην αρχή της κρίσης», είπε στη χθεσινοβραδινή προεκλογική συνέντευξή της στο ιδιωτικό κανάλι SAT 1. Επιστροφή όμως στην αρχή της κρίσης δεν θέλει, για αυτό και διαβεβαιώνει: «Θα το αποτρέψω με όλες μου τις δυνάμεις». Με τη μαθηματική λογική της φυσικού Μέρκελ, αυτό σημαίνει ότι θα αποτρέψει πάση θυσία και το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Παράλληλα η Μέρκελ αποσυνέδεσε πλήρως το κούρεμα από την προβληματική της περαιτέρω στήριξης της Ελλάδας μετά το τέλος του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής.

Από τα λεγόμενα στη συνέντευξή της προκύπτει ότι η στήριξη είναι δεδομένη, ανοιχτό μένει το ύψος της βοήθειας. «Για το ποια ποσά ενδεχομένως να απαιτηθούν δεν μπορώ να μιλήσω σήμερα. Αυτό θα μπορούμε να το πούμε στις αρχές της επόμενης χρονιάς», είπε η Καγκελάριος που υπογράμμισε τα «πολύ καλά βήματα προόδου» που έκανε η Ελλάδα και την κάλεσε να συνεχίσει την πορεία αυτή.

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ. Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ διαβεβαίωνε ότι δεν άλλαξε η θέση της γερμανικής κυβέρνησης, προσπαθώντας έτσι να μετριάσει τις εντυπώσεις από τη δημόσια παραδοχή του Σόιμπλε ότι θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα. «Ουδέν νεώτερον», είπε και ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους. «Τα νεότερα θα προκύψουν με τη νέα αξιολόγηση της πορείας της Ελλάδας που θα κάνει η τρόικα τον Οκτώβριο και στα μέσα της επόμενης χρονιάς θα δούμε τι θα γίνει μετά τη λήξη του τρέχοντος Προγράμματος στα τέλη του 2014», είπε ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ποτέ δεν είχε αποκλείσει ένα τρίτο πρόγραμμα και παρέπεμπε και στη σχετική ρήτρα του δεύτερου Μνημονίου περί πρόσθετης βοήθειας υπό την προϋπόθεση πρωτογενούς πλεονάσματος. Αλλά ποτέ μέχρι τώρα δεν το είχε αποδεχθεί καθαρά, όπως έχουν κάνει ήδη η Κεντρική Τράπεζα (Μπούντεσμπανκ) και το ΔΝΤ. Τώρα ο Σόιμπλε με τη δημόσια παραδοχή του ότι «θα πρέπει να υπάρξει ένα ακόμα πρόγραμμα για την Ελλάδα» σηματοδότησε τη μεγάλη στροφή του Βερολίνου. Ηταν πρωτοσέλιδο χθες σε όλες τις έγκυρες εφημερίδες της Γερμανίας.

ΤΑ ΠΥΡΑ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης το ανάγουν σε κυρίαρχο θέμα του προεκλογικού αγώνα. Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι απαιτούν από τη Μέρκελ να αποκαλύψει τις προθέσεις της πριν από τις εκλογές. «Η κ. Μέρκελ πρέπει επιτέλους να πει την αλήθεια στους Γερμανούς», είπε ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Οι Πράσινοι ζήτησαν έκτακτη σύγκληση της επιτροπής προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου θα κληθεί ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε να ενημερώσει λεπτομερώς το Κοινοβούλιο για ένα πρόσθετο πρόγραμμα για την Ελλάδα πριν από τις εκλογές.

Μετασεισμοί από τη δήλωση Σόιμπλε

Η δήλωση Σόιμπλε προκάλεσε αντιδράσεις και στο κεντροδεξιό κυβερνητικό στρατόπεδο. «Κάθε εικασία είναι δηλητήριο για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας», είπεο γραμματέαςτων Φιλελευθέρων Πάτρικ Ντέρινγκ στην εφημερίδα «Μπιλντ» που κυκλοφορεί σήμερα. «Δεν υπάρχει προσώρας καμία ανάγκη λήψης αποφάσεων», είπε και η Γκέρντα Χάσελφελντ, κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης της Βαυαρίας, αντικρούοντας τη θέση του Σόιμπλε από το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών.