Πέντε εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, η Γερμανία εισέρχεται πλέον οριστικά στην τελική ευθεία, με την Ανγκελα Μέρκελ να αποτελεί το μεγάλο φαβορί και τους Σοσιαλδημοκράτες του Πέερ Στάινμπρουκ να πραγματοποιούν την τελική τους αντεπίθεση. Αστάθμητοι παράγοντες εξακολουθούν να είναι οι Φιλελεύθεροι και το αντιευρωπαϊκό κόμμα.

Μια τηλεοπτική συνέντευξη την περασμένη Τρίτη, έξι συγκεντρώσεις σε τρεις ημέρες, άλλη μία το Σάββατο, μια συνέντευξη στη «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ», μαζί με την παραδοσιακή συνέντευξη χθες στο κανάλι ZDF: το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς για την Ανγκελα Μέρκελ είναι ότι πατάει γκάζι πέντε εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Στη συνέντευξή της στη «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ», η γερμανίδα Καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι προσπαθεί να κινητοποιήσει τους οπαδούς της. Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να δίνουν μπροστά τους Χριστιανοδημοκράτες με διαφορά 15 μονάδων από τους Σοσιαλδημοκράτες (40% έναντι 25%), αλλά την ίδια ώρα οι Φιλελεύθεροι δίνουν μάχη για την επιβίωση. Και αν δεν μπουν στη Βουλή τα πράγματα δυσκολεύουν για τη Μέρκελ, που ενδεχομένως να αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση με το SPD. «Το να αποκλειστεί μια τέτοια υπόθεση δεν θα ήταν πιστευτό», δήλωσε. Αλλωστε, αυτό ακριβώς το σενάριο δείχνει να επιθυμεί η πλειοψηφία των Γερμανών.

Υπάρχει βέβαια ακόμη ένας αστάθμητος παράγων: η επίδοση του αντιευρωπαϊκού κόμματος Εναλλακτική Λύση για τη Γερμανία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα δεν θα εισέλθει στη Βουλή, αλλά ο αναλυτής Μάνφρεντ Γκίλνερ λέει στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» πως πολλοί ψηφοφόροι δεν παραδέχονται ότι θα το ψηφίσουν. «Μέχρι πριν από λίγο καιρό πίστευα ότι το κόμμα αυτό δεν έχει καμιά ελπίδα», τονίζει. «Αλλά τώρα δεν είμαι πια τόσο σίγουρος».

Η Καγκελάριος παραδέχεται ότι η κρίση του ευρώ δεν έχει τελειώσει ακόμη, πιστεύει όμως ότι η ΕΕ θα βγει από αυτήν πιο ισχυρή –αρκεί να μην εναποθέσει τις ελπίδες της στη χαμηλή φορολογία.

ΔΙΚΑΙΩΣΗ. Η ισχυρότερη γυναίκα στον κόσμο υποστηρίζει ουσιαστικά ότι στα ζητήματα τόσο του ευρώ όσο και της Ελλάδας δικαιώθηκε. «Η γραμμή που υποστηρίξαμε, δηλαδή ένα μείγμα ευθύνης και αλληλεγγύης, ήταν σωστή», τονίζει. «Οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να δίνουν αποτελέσματα». Ενα κούρεμα του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές αποκλείεται. «Απορώ με τον ανεύθυνο τρόπο που μιλούν πολλοί για κάτι τέτοιο». Η «Μπιλντ» πάντως προκαλεί με στοίχημα τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι τελικά ένα μέρος του ελληνικού χρέους θα διαγραφεί.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και άλλο σημείο της συνέντευξης, όπου η Μέρκελ σχολιάζει την παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών των Ευρωπαίων από τις ΗΠΑ. «Το να εξασφαλίσουμε στη Γερμανία ένα βαθμό προστασίας των δεδομένων είναι δύσκολο όταν τα δεδομένα αυτά μεταφέρονται από ξένες επιχειρήσεις με μη ευρωπαϊκές τεχνολογίες», τονίζει. «Πρέπει λοιπόν να εργαστούμε όλοι μαζί οι Ευρωπαίοι για να ξεπεράσουμε την εξάρτησή μας απέναντι στους Αμερικανούς και στους Κινέζους. Προγράμματα όπως το Airbus και το Galileo πρέπει να βρουν μιμητές».

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ. Είναι φανερό ότι η γερμανίδα Καγκελάριος ανησυχεί για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στο κόμμα της οι αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν. Οπως επισημαίνει ο δικηγόρος Πάτρικ Μπρέγιερ που ειδικεύεται σε θέματα ιδιωτικότητας, οι Γερμανοί είναι εξοργισμένοι με την περιφρόνηση της ιδιωτικής τους ζωής από τις ξένες δυνάμεις. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που με τις δυνάμεις αυτές φαίνεται να συνεργάζεται και η γερμανική αντικατασκοπία, δηλαδή το γερμανικό κράτος.

Στη χθεσινή της συνέντευξη στο ZDF, η Μέρκελ διαβεβαίωσε ακόμη μία φορά ότι αν επανεκλεγεί θα εξαντλήσει τη θητεία της. Αφησε να εννοηθεί μάλιστα ότι μπορεί να είναι και πάλι υποψήφια το 2017! Δεν θα είναι άλλωστε τότε παρά μόνο 63 ετών…