Τα παιχνίδια που διαθέτουν μικρά λέιζερ μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στα μάτια ή ακόμα και τύφλωση, προειδοποιεί ο ανώτατος υγειονομικός οργανισμός των ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), πολλά παιχνίδια διαθέτουν πανίσχυρα λέιζερ τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στα μάτια.

Οι βλάβες αυτές συνήθως είναι ανώδυνες και γι’ αυτό μπορεί να περάσουν μέρες ή ακόμα και εβδομάδες έως ότου γίνουν αντιληπτές.

Το παιδί που έχει υποστεί τη βλάβη παρουσιάζει προοδευτική φθορά της όρασής του, η οποία όταν γίνεται αντιληπτή μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη, λέει η FDA.

«Μία ακτίνα που προσβάλλει απ’ ευθείας το μάτι ενός ατόμου μπορεί να το τραυματίσει σε μια στιγμή, ιδίως όταν το λέιζερ είναι ισχυρό», δήλωσε ο κ. Νταν Χιούιτ, αξιωματούχος από το Κέντρο Συσκευών & Ακτινολογικής Υγείας (CDRH) της FDA.

Όπως εξήγησε, στα παιχνίδια που συνήθως προκαλούν τέτοιου είδους βλάβες συμπεριλαμβάνονται λέιζερ σε όπλα, περιστρεφόμενα παιχνίδια που εκπέμπουν ακτίνες την ώρα που περιστρέφονται και λέιζερ που δημιουργούν οπτικά εφέ στον χώρο.

Ο κ. Χιούιτ επισήμανε ότι επειδή πρόκειται για παιχνίδια, οι γονείς και τα παιδιά πιστεύουν ότι είναι ασφαλή. Ωστόσο πρόσθεσε αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε και γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν παίζουν τα παιδιά με ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Το πρόβλημα οφείλεται στο ότι τα τελευταία χρόνια η ισχύς των λέιζερ έχει αυξηθεί, ενώ η τιμή τους έχει μειωθεί.

Η FDA συνιστά να μην στοχεύουν τα παιδιά τα λέιζερ τους πάνω σε ανθρώπους ή ζώα, διότι μερικές φορές η ενέργειά τους μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη για τα μάτια απ’ ό,τι το να κοιτάζει κάποιος τον ήλιο.

Συνιστά επίσης να μην στοχεύονται τα λέιζερ σε λείες (ανακλαστικές) επιφάνειες.