Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν τρόπο να αδρανοποιούν εξειδικευμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να μπορεί ελεύθερα να επιτεθεί στα καρκινικά.

Τα κύτταρα λέγονται ρυθμιστικά Τ-κύτταρα ή Τ ρυθμιστικά λεμφοκύτταρα (Treg) και ο ρόλος τους είναι να «φρενάρουν» το ανοσοποιητικό, ούτως ώστε να μην επιτίθεται στον οργανισμό.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια βρήκαν τρόπο να διαταράσσουν την λειτουργία των T-reg, απενεργοποιώντας ουσιαστικά τα «φρένα» του ανοσοποιητικού, ούτως ώστε να επιτεθεί αποτελεσματικά τον καρκίνο.

Όπως εξηγούν στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Medicine», τροποποίησαν γενετικά ποντίκια και γεννήθηκαν ζώα που δεν παρήγαγαν μια χημική ουσία απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία των T-reg.

Στο επόμενο στάδιο της έρευνάς τους, δοκίμασαν σε φυσιολογικά ποντίκια ένα φάρμακο που επινόησαν και το οποίο διακόπτει την παραγωγή αυτής της ουσίας.

Και στα δύο πειράματα, η απομάκρυνση της ουσίας είχε ως αποτέλεσμα να αναχαιτισθεί αποτελεσματικά η ανάπτυξη μιας μορφής καρκίνου του πνεύμονα.

«Χρειαζόμασταν έναν τρόπο για να μειώνουμε την λειτουργία των T-reg με τρόπο ο οποίος θα επέτρεπε την αντικαρκινική δραστηριότητα του ανοσοποιητικού, δίχως όμως να προκαλεί αυτοάνοσες παρενέργειες», δήλωσε ο ερευνητής δρ Γουέιν Χάνκοκ, καθηγητής στο Τμήμα Παθολογοανατομίας & Εργαστηριακής Ιατρικής του πανεπιστημίου.

«Η ανακάλυψή μας πραγματικά ανοίγει το δρόμο για μία νέα μορφή αντικαρκινικής ανοσοθεραπείας», πρόσθεσε.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι θα χρειασθούν χρόνια για να μετατραπεί το εύρημα αυτό σε θεραπεία για ανθρώπους, καθώς πρώτα πρέπει να εξακριβωθεί αν η μέθοδος ασκεί την ίδια δράση σε ανθρώπους και μετά να δοκιμαστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά της σε μεγάλες κλινικές μελέτες.