Συμβιβαστική λύση η οποία θα προστατεύει όσους αδυνατούν να πληρώσουν όχι όμως και τους μπαταχτσήδες επιχειρεί να βρει στο θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών, που προανήγγειλε εμμέσως χθες τα σχέδια της κυβέρνησης για σταδιακή άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

«Το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό και οποιαδήποτε απόφαση προϋποθέτει τη στάθμιση όλων των παραγόντων, κοινωνικών και οικονομικών», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο.

«Δεν υπάρχει εύκολη λύση και αυτό που αναζητείται σήμερα είναι η χρυσή τομή», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Πώς δηλαδή να μη θιγούν αυτοί που πραγματικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αλλά και από την άλλη πλευρά να μη θιγεί η στεγαστική πίστη, γεγονός που αν συνέβαινε θα είχε εξίσου αρνητικά κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα».

Να σημειωθεί ότι τα κόκκινα δάνεια, δηλαδή αυτά που δεν εξυπηρετούνται, ανέρχονται σήμερα σε 60 δισ. ευρώ ή σε περίπου 28% του συνόλου και εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 70 δισ. ευρώ έως τα τέλη του χρόνου. Εξ αυτών τα περισσότερα είναι επιχειρηματικά και καταναλωτικά, αλλά και στα στεγαστικά το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων έχει φτάσει το 23% ή τα 17 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες για τα σχέδια της κυβέρνησης αναφέρουν ότι η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών που ισχύει (βάσει Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου) έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 για πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ θα γίνει σταδιακά. Στόχος είναι να μη θιγούν τα νοικοκυριά που πραγματικά δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, κάτι που δεν επιθυμούν άλλωστε ούτε οι τράπεζες, αφού αν πλημμυρίσει η αγορά από ακίνητα δεν θα μπορούν να τα πωλήσουν.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται κριτήρια με βάση τα οποία θα προχωρούν οι πλειστηριασμοί. Ετσι, οι «συνεργάσιμοι δανειολήπτες», όπως τους ονομάζουν η κυβέρνηση και η τρόικα, δηλαδή αυτοί που είναι ειλικρινείς, δεν αποκρύπτουν περιουσιακά στοιχεία και είναι διατεθειμένοι να υπαχθούν σε ρύθμιση θα αντιμετωπίζονται θετικά. Επίσης, για την αντιμετώπιση του δανειολήπτη και τον καθορισμό ενδεχόμενης ρύθμισης του δανείου του θα συνυπολογίζονται οι λεγόμενες «αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης», έτσι ώστε να μην οδηγείται σε οικονομικό στραγγαλισμό. Με βάση αυτά τα κριτήρια, οι άνεργοι και όσοι έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος θα προστατεύονται όταν αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών.

Από την άλλη, εξετάζεται η μείωση από τις 200.000 ευρώ σήμερα στις 150.000 ευρώ του ορίου της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων πάνω από το οποίο θα επιτρέπεται ο πλειστηριασμός. Επίσης, η κυβέρνηση επιδιώκει να λαμβάνεται υπόψη το σύνολο της περιουσίας του δανειολήπτη.

Για το θέμα έχει ήδη συσταθεί Επιτροπή στο υπουργείο Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, η οποία αναμένεται να υποβάλει τις προτάσεις της για το νέο θεσμικό πλαίσιο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.