Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης της ΔΕΠΑ, που έχει μπλοκάρει επʼ αόριστον εξαιτίας των χρεών προς την εταιρεία ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Μπορεί αμέσως μετά το ναυάγιο με τη Gazprom, κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ να έδιναν διαβεβαιώσεις για επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού με διαδικασίες- εξπρές, το αργότερο πριν το τέλος του 2013, όσο όμως δεν βρίσκεται βιώσιμη λύση με τα χρέη των ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει.

Τα χρέη τρίτων ύψους 200 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΠΑ αποτελούν ωρολογιακή βόμβα για ένα νέο εγχείρημα, και ένα δεύτερο φιάσκο, μετά το πρώτο, θα σήμαινε πλήρη απαξίωση για την αξία της ΔΕΠΑ. Ήδη, θεωρείται κάτι παραπάνω από πιθανό ότι σε ένα νέο διαγωνισμό, το τίμημα θα κινηθεί πολύ κάτω από τα 900 εκατ. ευρώ που είχε δώσει στη φάση των αρχικών ενδεικτικών προσφορών η Gazprom.

Γιʼ αυτό και αναζητείται, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει μέχρι σήμερα πρόοδος, μια μόνιμη φόρμουλα για το μηδενισμό των χρεών προς τη ΔΕΠΑ και τη μη δημιουργία στο μέλλον νέων, που είναι και το ζητούμενο.

Τα χρέη των ανεξάρτητων παραγωγών προς της ΔΕΠΑ, που έχουν δημιουργηθεί λόγω της μη καταβολής των οφειλών του ΛΑΓΗΕ προς αυτούς, από τον Ιούνιο και μετά έχουν μειωθεί, και από τα 400 εκατ. ευρώ, έπεσαν στα περίπου 200 εκατ. ευρώ. Πρώτη πλήρωσε η ΔΕΗ, που μετά από εκταμίευση της τελευταίας δόσης του δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κατέβαλε περί τα 200 εκατ. ευρώ στον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς, τον ΑΔΜΗΕ. Εκείνος με τη σειρά του εξόφλησε τις ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού και εκείνες τον προμηθευτή τους, τη ΔΕΠΑ. Αλλά, τα 200 εκατ. ευρώ χρέη παραμένουν και πάλι πολλά, και το πιθανότερο είναι ότι μέχρι να προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός θα έχουν αυξηθεί.

Τα χρέη της ΔΕΠΑ μοιάζουν να είναι το βασικότερο πρόβλημα ενός νέου διαγωνισμού. Δεν είναι όμως και το μόνο.

Το συμβόλαιο

Το συμβόλαιο προμήθειας φυσικού αερίου με τον κύριο προμηθευτή της ΔΕΠΑ, (τη Gazprom) λήγει το 2016, και έως σήμερα δεν έχει ανανεωθεί. Και το ερώτημα εδώ είναι για ποιο λόγο ένας επενδυτής (σσ: που δεν θα είναι πλέον η Gazprom) να δαπανήσει κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει μια εμπορική εταιρεία που από το 2016 μπορεί να μην έχει αέριο να πουλήσει ;

Ερωτήματα σαν κι αυτά, απασχολούν κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ που θα ήθελαν πολύ να επαναπροκηρύξουν το διαγωνισμό μέσα στο φθινόπωρο, αλλά παρά τα αντιθέτου λεγόμενα κάτι τέτοιο- προς το παρόν τουλάχιστον- δεν μοιάζει εφικτό.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε αντίθεση με τη ΔΕΗ (ΑΔΜΗΕ) και τα ΕΛΠΕ όπου στο επικαιροποιημένο μνημόνιο υπάρχουν χρονοδιαγράμματα έναρξης των διαγωνισμών, στην περίπτωση της ΔΕΠΑ δεν περιλαμβάνεται η παραμικρή αναφορά..