Είμαι δικηγόρος, 40 ετών, σε μακρόχρονη σχέση. Η σεξουαλική μας ζωή είναι άριστη, αλλά νιώθω ότι η σχέση μας είναι εκ βαθέων προβληματική, με αποτέλεσμα να είμαι πάντα ανικανοποίητος και θυμωμένος.

Η δυσαρμονία με τον εαυτό μας, η δυσκολία να ακούμε τον σύντροφό μας, η τάση μας να θεωρούμε ότι πάντα ο άλλος φταίει, το μόνιμο αίσθημα ανικανοποίητου, η ανάγκη να εξουσιάζουμε τη σχέση, η μη δυνατότητα ανάγνωσης των αληθινών μας αναγκών αλλά και του συντρόφου μας συχνά οδηγεί σε μη ικανοποιητικές σχέσεις.

Η καλή σεξουαλική σας σχέση πιθανώς λειτουργεί ως μηχανισμός ενδυνάμωσης και επαναφοράς τής κατά τα άλλα χαμένης ισορροπίας και της μεταξύ σας εγγύτητας.

Συχνά μένουμε σε μία σχέση γιατί δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να την αλλάξουμε ή γιατί θεωρούμε ότι δεν μας αξίζει κάτι καλύτερο. Ή μπορεί να νιώθουμε εξάρτηση από τον άλλον ή δυσπιστία απέναντι στην ιδέα της αλλαγής.

Η δυσκολία με τους αποχωρισμούς, η συνήθεια αλλά και η αγάπη που έρχεται με τα χρόνια, είναι δυνάμεις που λειτουργούν από μόνες τους μετά από ένα σημείο.

Λύση υπάρχει. Η συμφιλίωση με την πραγματικότητα είναι το πιο δύσκολο στοίχημα όπως και η αλλαγή με την ενσωμάτωση της ιδέας μιας αναπόφευκτης απώλειας.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr , twitter @myrsi1

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από