Νιώθω μια συνεχόμενη ανάγκη να κοιμάμαι και μέσα στην ημέρα και με πιάνει ο ύπνος για λίγα λεπτά σε οποιοδήποτε μέρος χωρίς να το ελέγχω. Νιώθω μόνος και διαρκώς κουρασμένος.

Αφού αποκλείσετε ενδεχόμενες οργανικές παθήσεις (π.χ. ορμονικές) είναι σημαντικό να γίνει μια ψυχιατρική αξιολόγηση για την διερεύνηση πιθανής κατάθλιψης η οποία χαρακτηρίζεται και από ψυχική κόπωση καθώς και έντονη ανάγκη για ύπνο.

Η ναρκοληψία (η οποία συχνά συνοδεύεται από κατάθλιψη), είναι μια διαταραχή του ύπνου που παρουσιάζεται με υπερβολική και παρατεταμένη υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας, αίσθημα υπερβολικής κόπωσης με το πρωινό ξύπνημα, ακαταμάχητες ολιγόλεπτες επιθέσεις ύπνου μέσα στην ημέρα που όμως αναζωογονούν ψυχικά και σωματικά (π.χ. όταν συζητάτε, διαβάζετε, οδηγείτε).

Ο κατακερματισμένος ύπνος είναι επίσης χαρακτηριστικός και εμφανίζεται με συχνές αφυπνίσεις και έντονες δυσκολίες επιστροφής στον ύπνο.

Η «καταπληξία» και η «υπνική παράλυση» συχνά συνοδεύουν την ναρκοληψία. Η καταπληξία περιγράφει τα οξεία και μικρής διάρκειας επεισόδια αιφνίδιας απώλειας μυϊκού τόνου, ενώ στηνυπνική παράλυση το άτομο είναι ξύπνιο χωρίς όμως να μπορεί να κινηθεί.

Τα επεισόδια αυτά διαρκούν λίγα λεπτά αλλά προκαλούν έντονο άγχος, αίσθημααπειλής και φόβο. Οι οπτικές και οι ακουστικές ψευδαισθήσεις μπορεί να επίσης να εμφανιστούν.

Οι παρενέργειες της ναρκοληψίας είναι έντονες: αίσθημα ντροπής, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αποφυγή επαγγελματικής ανόδου ή καταξίωσης, ακόμη και παραίτηση από την εργασία, από βαθύ φόβο ότι το άτομο θα αποτύχει λόγω του προβλήματός του.

Μπορεί επίσης να προσπαθείτε να παρεμποδίζετε τις επιθέσεις ύπνου με το να ασκείτεαυστηρό έλεγχο στα συναισθήματά σας. Αυτό δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση γιατί σας εγκλωβίζει μέσα σε έναν φαύλο κύκλο εσωστρέφειας και αποφυγής αντιμετώπισης του προβλήματος.

Πρέπει να παρακινήσετε τον εαυτό σας να αναζητήσει ιατρική βοήθεια,, ιδανικά από ψυχίατρο που ειδικεύεται στην θεραπεία των διαταραχώντου ύπνου. Προσπαθήστε επίσης να μην ταυτίζετε τον εαυτό σας και όλη σας την ταυτότητα με το πρόβλημα του ύπνου. Αποφύγετε την εγγενή τάση για απομόνωση και χτίστε σταδιακά μια ποιοτική καθημερινότητα βασισμένη στις επιθυμίες σας.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr , twitter @myrsi1