Όταν ο τοκετός μιας εγκύου προκαλείται ή επιταχύνεται με τεχνητό τρόπο (φάρμακα κ.α.), τότε το παιδί που θα γεννηθεί, ιδίως αν είναι αγόρι, αντιμετωπίζει κατά 27% αυξημένο κίνδυνο αυτισμού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη έως τώρα πάνω σε αυτό το θέμα.

Πάντως, οι επιστήμονες καθησύχασαν ότι η πρόκληση τοκετού παραμένει γενικά μια ασφαλής, συχνά αναγκαία και σωτήρια μέθοδος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σάιμον Γκρέγκορι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ντιουκ της Β. Καρολίνας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο παιδιατρικό περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «JAMA Pediatrics», σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν στατιστικά στοιχεία για γεννήσεις περίπου 625.000 παιδιών, από τα οποία τα 5.500 είχαν αυτισμό.

Τα 13 στα 1.000 αγόρια και τα τέσσερα στα 1.000 κορίτσια γεννιούνται με αυτισμό, αλλά η πιθανότητα είναι κατά 35% μεγαλύτερη στα αγόρια, αν η μητέρα τους χρειάστηκε φάρμακα ή άλλη επέμβαση για να γεννήσει ή για να επιταχυνθεί ο αργός τοκετός της.

Αντίθετα, ο αυξημένος κίνδυνος για τα νεογέννητα κορίτσια αφορά μόνο την επιτάχυνση και όχι την τεχνητή έναρξη του τοκετού.

Οι επιστήμονες επισήμαναν πως χρειάζονται και άλλες μελέτες για να εξηγηθεί ο ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος αυτισμού, ενώ διευκρίνισαν πως ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη και πολυπαραγοντική διαταραχή με ποικίλες αιτίες (γενετικές- κληρονομικές και περιβαλλοντικές).

Οι επιστήμονες ανέφεραν πως δύο περιπτώσεις αυτισμού ανά 1.000 γεννήσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν καταργούνταν η πρόκληση και η επιτάχυνση του τοκετού, όμως αυτό θα είχε άλλους είδους τίμημα, καθώς ο προκαλούμενος ή επιταχυνόμενος τοκετός μπορεί να αποβεί σωτήριος για τη μητέρα ή το παιδί.

 Όπως είπε ο Γρέγκορι, «δεν θέλουμε οι μητέρες να πουν ότι κατά κανένα τρόπο δεν θα δεχτούν την πρόκληση του τοκετού, επειδή δεν θέλουν ένα αυτιστικό παιδί. Αυτό θα ήταν τελείως λάθος. Βρήκαμε απλώς μια σχέση και χρειάζεται περαιτέρω μελέτη του θέματος».

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν για ποιόν λόγο η πρόκληση τοκετού καθιστά πιθανότερο τον αυτισμό. Μπορεί αυτό να οφείλεται στα χορηγούμενα φάρμακα (ορμόνες κ.α.) για να ενεργοποιηθούν οι συσπάσεις της μήτρας και να ξεκινήσει η γέννα ή σε κάποιον άλλο παράγοντα που επιδρά στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του παιδιού.

Ο γιατρός μπορεί να προκαλέσει τον τοκετό τεχνητά, είτε αν η εγκυμοσύνη έχει διαρκέσει πέρα από το φυσιολογικό (αν και, σύμφωνα με άλλη πρόσφατη έρευνα, η φυσιολογική ημερομηνία του τοκετού μπορεί να διαφέρει έως πέντε εβδομάδες από γυναίκα σε γυναίκα), είτε για να επιταχυνθεί ο τοκετός που προχωρά πολύ αργά.

Εξάλλου, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που γεννιούνται πριν από την 34η εβδομάδα της κύησης, έχουν 25% αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν αυτισμό. Επίσης, οι μητέρες που έχουν διαβήτη, έχουν 23% αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με αυτισμό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από