Είμαι άντρας ηλικίας 40 ετών και είμαι τόσο ντροπαλός, ώστε δεν έχω καταφέρει να κάνω καμία σχέση στη ζωή μου.

Ντροπαλός σημαίνει να κουβαλάς μια μόνιμη δυσαρμονία με τον εαυτό σου, ένα αίσθημα μειονεξίας σε σχέση με τους άλλους, ένα διαρκές άγχος στις κοινωνικές καταστάσεις, έναν φόβο ότι ο άλλος θα σε κριτικάρει, θα σε κοροϊδέψει, θα σε ταπεινώσει.

Η αμηχανία, η συναισθηματική συστολή και η χαμηλή αυτοεκτίμηση συνυπάρχουν. Η αποδοκιμασία και η απόρριψη καραδοκούν ως φόβοι στις κοινωνικές συναναστροφές.

Πρόκειται για προβολές που κάνετε στον έξω κόσμο της βαθύτερης αρνητικής αυτοεικόνας που κουβαλάτε. Πίσω από την ντροπή, συχνά βρίσκεται ένας ντροπαλός γονιός που έχει μάθει στο παιδί του ρητά ή άρρητα να λειτουργεί μέσα από το συναίσθημα αυτό.

Η αποδοκιμασία από τον γονιό στην παιδική ηλικία δύναται να χτίσει στο παιδί μία χρόνια αυτομομφή, το οποίο χάνει σταδιακά την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και αποσύρεται από τον έξω κόσμο: μαθαίνει να τον φοβάται.

Η ντροπή επιτείνεται μέσα από τις καθημερινές σας προσδοκίες για τα γεγονότα. Οι αρνητικές σας σκέψεις π.χ. «θα με κοροϊδέψουν, δεν θα τακαταφέρω» οδηγούν στην ντροπή και την αποφυγή των πηγών που την προκαλούν.

Έχετε παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο που σας οδηγεί ολοένα και περισσότερο στην αποξένωση. Σας προτείνω αρχικά να δοκιμάσετε ορισμένες τεχνικές αυτοβοήθειας όπως είναι καταρχήν ηαποδοχή της ευαισθησίας σας ως πρόβλημα.

Η σταδιακή έκθεση στις καταστάσεις που σας προκαλούν άγχος και όχι η αποφυγή τους θα σας απελευθερώσει από τα δεσμά του φόβου. Προσπαθήστε να γίνετε πιο διεκδικητικός στην καθημερινότητά σας και να λέτε όχι χωρίς να φοβάστε την αντίδραση των άλλων.

Η θετική προετοιμασία πριν από μία δυνητικά «απειλητική» για εσάς κατάσταση όπως π.χ. είναι ένα πάρτι ή μία κοινωνική συναναστροφή και η προσδοκία ότι θα τα καταφέρετε να αντεπεξέλθετε, θα είναι βοηθητική. Μη ξεχνάτε να επιβραβεύετε τον εαυτό σας για κάθε μικρή προσπάθεια που κάνετε απέναντι στο πρόβλημα.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr , twitter @myrsi1