Ηταν αιφνιδιασμός; Ποιο πράγμα; Το ότι ο Πρωθυπουργός αναχώρησε για την Ουάσιγκτον με σκοπό να συναντηθεί με τον αμερικανό Πρόεδρο και κατέληξε να συναντάται σχεδόν με τη μισή διοίκηση Ομπάμα. Σε κάθε περίπτωση, η μορφή που έλαβε το σκηνικό της επίσκεψης δεν ήταν αυτό για το οποίο μας είχε προϊδεάσει η κυβέρνηση. Επρόκειτο για αλλαγή που έγινε την τελευταία στιγμή από αμερικανικής πλευράς προκειμένου να αναβαθμίσουν τη σημασία της παρουσίας του έλληνα Πρωθυπουργού; Αυτό άφηναν χθες να εννοηθεί κυβερνητικοί κύκλοι. Εχω πάντως κάποιες πληροφορίες από την προετοιμασία του πρωθυπουργικού ταξιδιού οι οποίες μάλλον δείχνουν ότι κάποιες σκοπιμότητες φαίνεται να έπαιξαν μεγαλύτερο ρόλο από όσο επιτρέπεται για ένα ταξίδι τέτοιας σημασίας.

Δεδομένου του οικονομικού ενδιαφέροντος που εκ των πραγμάτων είχε το ταξίδι, θεωρήθηκε βέβαιο ότι ένας από τους υπουργούς που θα τον συνόδευαν θα ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας. Δεν γνωρίζω αν είχε ειδοποιηθεί επ’ αυτού από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά το γραφείο του είχε αρχίσει σχετικές προετοιμασίες με έμφαση στη συλλογή στοιχείων που αφορούσαν το ελληνικό χρέος –θέμα το οποίο εθεωρείτο ότι θα θιγόταν στη συνάντηση του Λευκού Οίκου.

Εκ παραλλήλου, το πρωθυπουργικό περιβάλλον δεν απαντούσε στο ερώτημα αν θα συνόδευε τον Πρωθυπουργό ο υπουργός Εξωτερικών, όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο τυπικός λόγος για την απουσία του Βαγγέλη Βενιζέλου ήταν ότι δεν επρόκειτο να υπάρξουν συζητήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ούτε ο Τζον Κέρι επρόκειτο να διοργανώσει κάποια εκδήλωση που θα καθιστούσε αναγκαία την παρουσία του έλληνα ομολόγου του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φέρεται να συζήτησε το θέμα στη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά το βράδυ της προπερασμένης Παρασκευής. Εκεί φαίνεται να συμφώνησαν ότι θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν μαζί στις ΗΠΑ στο τέλος Σεπτεμβρίου για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ επίκειται και επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εξού και ενόχληση από το περιβάλλον Βενιζέλου δεν προέκυψε.

Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν άλλη τροπή σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της πρωθυπουργικής αποστολής. Απόντος του υπουργού Εξωτερικών θα ήταν άκομψο να μετέχει ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ενώ ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος μόλις είχε επιστρέψει από τις ΗΠΑ.

Ετσι, η επίσκεψη οργανώθηκε από ελληνικής πλευράς ως παράσταση για έναν ρόλο. Αποφασίστηκε να ταξιδέψει ο Πρωθυπουργός πλαισιωμένος αποκλειστικά από συνεργάτες του. Υστερα από διαβουλεύσεις επελέγησαν οι Χρύσανθος Λαζαρίδης, Γιώργος Μουρούτης και Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος χειρίζεται τις διεθνείς επαφές του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ συμπεριελήφθη –άγνωστο για ποιο λόγο –και ο ειδικός στα Τεχνολογικά Δημήτρης Πτωχός.

Στην Αμερική βρέθηκαν τυχαία, για άλλους λόγους, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης και ο επικεφαλής του Investment Greece Στέφανος Ησαΐας, οι οποίοι έλαβαν μέρος στις επιτόπιες συσκέψεις χωρίς να μετέχουν επισήμως στην αποστολή.

Ενώ ο Πρωθυπουργός βρισκόταν στον αέρα –ή μόλις προσγειώθηκε εν πάση περιπτώσει –οι παράμετροι του ταξιδιού άλλαξαν. Στην ατζέντα προστέθηκε συνάντηση με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, οπότε απόντος του Βαγγέλη Βενιζέλου πήγε στη θέση του ο Πρωθυπουργός, με εμπειρία πάντως στον ρόλο του υπουργού Εξωτερικών από το παρελθόν.

Αλλά η έκπληξη της ελληνικής αποστολής προήλθε από την ανακοίνωση των προσώπων που θα πλαισίωναν τον Μπαράκ Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο. Πλην του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου, ο οποίος παρέμεινε και στη συνέντευξη των δύο ανδρών, θα ήταν παρούσα η σύμβουλός του και πρώην εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΔΝΤ Κάρολιν Ατκινσον, αλλά και η Σούζαν Ράις, σύμβουλος Ασφαλείας. Μετείχαν, επίσης, υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής διοίκησης. Απέναντί τους δεν υπήρχε ούτε ένας έλληνας ομόλογός τους.

Εκ των πραγμάτων, η διευρυμένη και ισχυρή αμερικανική εκπροσώπηση έχει τα θετικά στοιχεία της. Αλλά η ελλιπής, τελικά, ελληνική αποστολή θεωρείται από πολιτικούς παρατηρητές μειονέκτημα, το οποίο –αν μη τι άλλο –έδειξε κακή πληροφόρηση ή ακόμη και προετοιμασία του πρωθυπουργικού ταξιδιού σαν να επρόκειτο για τυπική συνάντηση γνωριμίας με τον πλανητάρχη.

Ευαισθησίες

Αυτά δεν τα κάνουν και τόσο συχνά οι πολιτικοί. Ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε από την προσωπική ιστοσελίδα του συγγνώμη από χρήστες του Διαδικτύου στους οποίους κάποιοι φίλοι του στέλνουν, με καλή πρόθεση, ενημερωτικά σημειώματα χωρίς να έχουν εξασφαλίσει προηγουμένως τη συγκατάθεσή του. Ο ίδιος παραμένει στην Πάρο οικογενειακώς και μάλλον χαμογελάει όταν διαβάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι υπήρξε ο «τελευταίος των μεταρρυθμιστών» στη Διοίκηση.