«Αναγνώριση-αναβάθμιση» είναι το βασικό συμπέρασμα που βγάζει η κυβέρνηση από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega, ο κ. Κεδίκογλου τόνιζε ότι από τη συνάντηση προκύπτει ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που έχουν γίνει στην Ελλάδα για τη δημοσιονομική εξυγίανση, ενώ παράλληλα η χώρα αναβαθμίζεται γεωπολιτικά.

Κατά τον Σ.Κεδίκογλου ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την εξέλιξη των επαφών του στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

«Η προσπάθεια πλέον πρέπει να βασίζεται σε δύο άξονες: δεν μπορούμε από τη μία να έχουμε ελλείμματα και νέα χρέη, αλλά χρειάζονται πολιτικές ανάπτυξης και ανάσχεσης της ανεργίας. Αν δεν νικήσουμε την ανεργία δεν έχουμε κάνει τίποτα» τόνισε.

Αναφερόμενος γενικότερα στις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Κεδίκογλου είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από αμερικανικής πλευράς για ευρύτερη συνεργασία με την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε θέματα ενέργειας.

Σε ερώτηση για το πώς βλέπει το κλίμα στην Αθήνα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με δεδομένη και τη «γκρίνια» που παρουσιάζεται στους κόλπους της κυβέρνησης, ο κ. Κεδίκογλου είπε ότι εν όψει της άφιξης της τρόικας, η Αθήνα θέλει να δείξει ότι αυτά που έπρεπε να κάνει τα έκανε, ώστε να ενισχυθεί και η διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Αυτή ήταν και η εντολή του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και τα προαπαιτούμενα εντός Αυγούστου, υπενθύμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.