Είμαι άντρας 40 ετών. Μια ζωή τόσο ντροπαλός που δεν έχω καταφέρει να κάνω καμία σχέση στη ζωή μου.

Ντροπαλός σημαίνει να κουβαλάς μια μόνιμη δυσαρμονία με τον εαυτό σου, ένα αίσθημα μειονεξίας σε σχέση με τους άλλους, ένα διαρκές άγχος στις κοινωνικές καταστάσεις, έναν φόβο ότι ο άλλος θα σε κριτικάρει, θα σε κοροϊδέψει, θα σε ταπεινώσει. Η αμηχανία, η συναισθηματική συστολή και η χαμηλή αυτοεκτίμηση συνυπάρχουν. Η αποδοκιμασία και η απόρριψη καραδοκούν ως φόβοι στις κοινωνικές συναναστροφές. Πρόκειται για προβολές που κάνετε στον έξω κόσμο της βαθύτερης αρνητικής αυτοεικόνας που κουβαλάτε. Πίσω από την ντροπή συχνά βρίσκεται ένας ντροπαλός γονιός που έχει μάθει στο παιδί του ρητά ή άρρητα να λειτουργεί μέσα από το συναίσθημα αυτό. Η αποδοκιμασία από τον γονιό στην παιδική ηλικία δύναται να χτίσει μία χρόνια αυτομομφή στο παιδί, το οποίο χάνει σταδιακά την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και αποσύρεται από τον έξω κόσμο. Μαθαίνει να τον φοβάται. Η ντροπή επιτείνεται μέσα από τις καθημερινές σας προσδοκίες για τα γεγονότα. Οι αρνητικές σας σκέψεις, π.χ. «θα με κοροϊδέψουν, δεν θα τα καταφέρω», οδηγούν στην ντροπή και στην αποφυγή των πηγών που την προκαλούν. Εχετε παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο που σας οδηγεί ολοένα και περισσότερο στην αποξένωση. Σας προτείνω αρχικά να δοκιμάσετε ορισμένες τεχνικές αυτοβοήθειας όπως είναι η αποδοχή της ευαισθησίας σας ως προβλήματος. Η σταδιακή έκθεση στις καταστάσεις που σας προκαλούν άγχος και όχι η αποφυγή τους θα σας απελευθερώσει από τα δεσμά του φόβου. Προσπαθήστε να γίνετε πιο διεκδικητικός στην καθημερινότητά σας και να λέτε «όχι» χωρίς να φοβάστε την αντίδραση των άλλων. Η θετική προετοιμασία πριν από μία δυνητικά «απειλητική» για εσάς κατάσταση όπως π.χ. είναι ένα πάρτι ή μία κοινωνική συναναστροφή και η προσδοκία ότι θα τα καταφέρετε να αντεπεξέλθετε θα είναι βοηθητική. Μη ξεχνάτε να επιβραβεύετε τον εαυτό σας για κάθε μικρή προσπάθεια που κάνετε απέναντι στο πρόβλημα.

Διακοπές δίχως άγχος

Είμαι αγχώδης άνθρωπος με αποτέλεσμα να αγχώνομαι ακόμη και για το αν θα περάσω καλά στις διακοπές. Πώς μπορώ να προετοιμάσω τον εαυτό μου θετικά;

Το άγχος δημιουργείται από την αντίληψή μας για τα γεγονότα και όχι από τα γεγονότα καθαυτά. Ενα δυνάμει χαρμόσυνο και αποφορτιστικό γεγονός όπως είναι οι διακοπές εύκολα μεταμορφώνεται σε πηγή άγχους και καταστροφολογίας, αν εσείς το εντάξετε μέσα στο αρνητικό πλαίσιο μιας επικείμενης απειλής. Προσπαθήστε να οργανώσετε το μέρος και το είδος των διακοπών έτσι ώστε να είναι κοντά στις αληθινές σας επιθυμίες. Το άγχος συχνά επισκιάζει την επιθυμία στο όνομα του φόβου. Κάντε νοητικές καθημερινές ασκήσεις στις οποίες φαντάζεστε τον εαυτό σας να ταξιδεύετε, να είστε ήρεμη και να περνάτε καλά έτσι όπως εσείς το θέλετε. Οργανώστε αποτελεσματικά τον χρόνο σας και αποφύγετε τους διακανονισμούς της τελευταίας στιγμής. Οταν φτάσετε, αφήστε προσωρινά την οποιαδήποτε ανάγκη σας για έλεγχο και δοκιμάστε να γίνετε για λίγες ημέρες ευέλικτη έστω και απέναντι στο στοιχείο του απρόβλεπτου.

Ψυχολογία και έμμηνος ρύση

Μία εβδομάδα πριν από την έμμηνο ρύση νιώθω ότι τρελαίνομαι. Πέφτω σε κατάθλιψη, θυμώνω, κοιμάμαι και χάνω τον εαυτό μου. Γιατί;

To προεμμηνορροϊκό σύνδρομο εμφανίζεται μία εβδομάδα πριν από την έμμηνο ρύση και περιλαμβάνει: 1) συναισθηματικές διαταραχές όπως παροδική μελαγχολία, λύπη, άγχος, θυμό, ευερεθιστότητα, νευρικότητα, εναλλασσόμενη διάθεση, 2) σωματικά συμπτώματα όπως υπνηλία, κόπωση, λήθαργο, έντονη επιθυμία για συγκεκριμένες τροφές, γαστρεντερικές διαταραχές, πονοκέφαλο, ναυτία, ζαλάδες, φούσκωμα στην κοιλιά, κατακράτηση υγρών, πόνο στο στήθος, ταχυκαρδία, 3) νοητικές αλλαγές που περιλαμβάνουν κυρίως αδυναμία στη συγκέντρωση και αναποφασιστικότητα. Τα αίτια είναι πολυπαραγοντικά ενώ συνήθως υπάρχει και κληρονομική επιβάρυνση. Προδιαθεσικό παράγοντα αποτελεί και η κατάθλιψη, καθότι οι μισές γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη αναφέρουν και συμπτώματα του συνδρόμου.

Δρ Κλινικής Ψυχολογίας –ψυχοθεραπεύτρια

myrsi@hol.gr

twitter: @myrsi1