Δύο φλιτζάνια ζεστή σοκολάτα την ημέρα μπορεί να διεγείρουν την μνήμη των ηλικιωμένων κατά σχεδόν το ένα τρίτο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στο ότι η σοκολάτα διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο.

«Μαθαίνουμε ολοένα περισσότερα για την ροή του αίματος στον εγκέφαλο και τις επιδράσεις της στην λειτουργία του», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Φαρζανέζ Σορόντ.

«Ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να διεκπεραιώσουν τις λειτουργίες τους και γι’ αυτό χρειάζονται περισσότερο αίμα. Η συσχέτιση αυτή, που αποκαλείται νευροαγγειακή ζεύξη, μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο σε νοσήματα όπως η νόσος Αλτσχάιμερ», πρόσθεσε.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurology», διεξήχθη σε 60 εθελοντές μέσης ηλικίας 73 ετών, οι οποίοι δεν έπασχαν από άνοια.

Οι εθελοντές έπιναν δύο φλιτζάνια ζεστή σοκολάτα κάθε μέρα, επί έναν μήνα, δίχως να καταναλώνουν άλλη σοκολάτα, σε οποιαδήποτε μορφή, έως το πέρας της μελέτης.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη μνήμη και τη σκέψη τους, ενώ τους υπέβαλλαν και σε υπερηχογραφήματα για να καταγράφουν την ροή αίματος στον εγκέφαλό τους.

Σχεδόν το 33% των εθελοντών είχαν διαταραγμένη ροή αίματος κατά την έναρξη της μελέτης, αλλά στο τέλος της παρουσίαζαν βελτίωση κατά 8,3% στα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη λειτουργική μνήμη.

Επιπλέον, παρουσίαζαν σημαντικά βελτιωμένες επιδόσεις στα τεστ λειτουργικής μνήμης, με τους χρόνους αντίδρασής τους να μειώνονται από τα 167 στα 116 δευτερόλεπτα.

Ανάλογα οφέλη, όμως, δεν παρατηρήθηκαν σε όσους είχαν φυσιολογική ροή αίματος στον εγκέφαλο κατά την έναρξη της μελέτης.

Επειδή, εξάλλου, οι μισοί εθελοντές έπιναν ρόφημα σοκολάτας πλούσιο στην αντιοξειδωτική ουσία φλαβονόλη, ενώ οι άλλοι μισοί ρόφημα με μικρή περιεκτικότητα στην ουσία, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το όφελος που αποκόμισαν όσοι είχαν διαταραγμένη ροή αίματος δεν οφείλεται σε αυτό το συστατικό.