Πέρυσι το καλοκαίρι ένα από τα αγαπημένα θέματα των ξένων ΜΜΕ ήταν οι συμβουλές επιβίωσης για τουρίστες στην Ελλάδα («τι να κάνετε αν το ATM δεν δίνει χρήματα» κ.λπ.). Οι πληροφορίες αποδείχθηκαν άχρηστες μεν, το πλήγμα στη βαριά βιομηχανία της χώρας όμως δεν ήταν αμελητέο. Φέτος, κάποιοι αποφάσισαν πρώτα να ζήσουν και μετά να γράψουν…

The New York Times

«Το ελληνικό καράβι γυρίζειστα βασικά»

Ο Ρότζερ Κοέν, αρθρογράφος των «New York Times», από την 1η Αυγούστου γράφει την εβδομαδιαία στήλη του από την Ελλάδα, συγκεκριμένα από τα Chania και τις Kalyves (Χανίων). Θεματολογία; Φυσικά ελληνική. Η αίσθηση που του αφήνει πλέον η Ελλάδα είναι ότι «αλλάζει νοοτροπία». «Οι Ελληνες προσαρμόζονται, όπως έχουν κάνει πολλές φορές στο παρελθόν», γράφει, ενώ διηγείται την ιστορία ενός Κρητικού και της 24χρονης κόρης του που αν και τελείωσε Πολιτικές Επιστήμες στον Καναδά επέστρεψε και ασχολείται με την οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής ελαιολάδου. Και καταλήγει: «Η Ελλάδα ξαναγυρίζει στα βασικά. Στοιχηματίζω σε μια δεκαετία από τώρα η σοδειά θα είναι πλούσια».

The Observer

«Επιστρέφοντας στην Πελοπόννησο:η ελληνικήμου Οδύσσεια»

Ο Μάθιου Νιλ της βρετανικής «Observer» το δηλώνει εξαρχής. «Δεν θα σκεφτόμασταν ποτέ να πάμε στην Ελλάδα». Παρ’ όλα αυτά αποφάσισαν οικογενειακώς να της δώσουν μια ευκαιρία φέτος το καλοκαίρι. Αν και δεν ήξεραν τι να περιμένουν. «Θα είναι τα ράφια των καταστημάτων άδεια; Θα νιώθαμε τύψεις κάνοντας διακοπές σε μια χώρα που πολλοί παλεύουν για την επιβίωση;», γράφει. Περιγράφει λεπτομερώς το οικογενειακό τους τουρ στην Πελοπόννησο. Και όπου χρειάζεται να σχολιάσει; Τα σχόλιά του είναι διθυραμβικά, του τύπου: «Εμεινα έκθαμβος με το πόσο πολύ, παρά την κρίση, η χώρα έχει προοδεύσει από την τελευταία μου επίσκεψη».

«The Independent»

«Στο Αιγαίο “μπίζνες ας γιούζουαλ” αλλά πού είναι οι άνεργοι Ελληνες;»

Ο Κρις Μπλάκχερστ της βρετανικής «Independent» δεν είχε ούτε μια καλή κουβέντα να γράψει. Στο resort που έκανε τις διακοπές του στο Αιγαίο τον σέρβιραν Ούγγροι, Πολωνοί, Λετονοί. Τα παιδάκια του τα διασκέδαζαν στον παιδότοπο Ιταλοί, Πολωνοί, Τσέχοι, Βραζιλιάνοι. Σε μια χώρα που η ανεργία αγγίζει το 26,9% συμπληρώνει ειρωνικά. Οι τιμές, λέει, ήταν υψηλότερες από πέρυσι. Το ξενοδοχείο είχε έλλειψη από ελληνικά κρασιά (που σημειώνει ότι δεν του αρέσουν και ιδιαίτερα) και τσιπς. Αποδείξεις σπανίως εκδίδονταν και το νησί ήταν γεμάτο γιοτ με ελληνικές σημαίες. Με δυο λόγια είμαστε – sic – ένα έθνος που συνεχίζει να λειτουργεί όπως είχε μάθει….’Ηλθε λοιπόν, βούτηξε στα στερεότυπά του και απήλθε.

«Chicago Tribune»

«Χαμηλές τιμές, τέλειες διακοπέςστην Ελλάδα»

Ο Ρικ Στιβς θεωρείται τοπ αμερικανός ταξιδιωτικός συγγραφέας με εξειδίκευση στην Ευρώπη. Από πολύ νωρίς, τον Ιανουάριο, έγραψε ένα άρθρο στην «Chicago Tribune» επειδή διαρκώς τον ρωτούσαν αν η χώρα μας είναι ασφαλής προορισμός. Οπως λέει: «Μια ερώτηση που μοιάζει παράλογη με το που πατάς το πόδι σου εκεί». Παροτρύνει τους αναγνώστες του να επισκεφθούν την Ελλάδα. Οι λόγοι είναι πολλοί. Το σκηνικό, οι τιμές, οι παραλίες, οι ελιές που παραμένουν νόστιμες και πάει λέγοντας. Δίνει δε και μια συμβουλή: «Πιείτε μια μπίρα με έναν ντόπιο και θα σας κάνει μάθημα για τη σύγχρονη Ελλάδα. Θα είναι τόσο συναρπαστικό όσο η κλασική της Ιστορία».