Τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη, το ύψος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και το χρονικό διάστημα που ο δανειολήπτης βρίσκεται στο «κόκκινο» θα πρέπει να είναι ανάμεσα στα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη για το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών, σύμφωνα με τις θέσεις των τραπεζών.
Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών είναι απαραίτητη για να διορθωθούν στρεβλώσεις της αγοράς, αφού, όπως λένε, υπάρχουν ακόμη και δανειολήπτες με μεγάλες καταθέσεις οι οποίοι όμως δεν πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους και προστατεύονται από τις ισχύουσες διατάξεις.
Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι η σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών, εφόσον η κυβέρνηση δημιουργήσει ένα πλέγμα μέτρων για την προστασία των οικονομικά αδυνάτων, θα οδηγήσει μεγάλο αριθμό δανειοληπτών σε ρύθμιση των υποχρεώσεών τους, και έτσι θα περιοριστεί τελικά ο αριθμός των ακινήτων που θα βγουν στο σφυρί.
Προβλέψεις. Σήμερα η αξία των κόκκινων δανείων προσεγγίζει τα 60 δισ. ευρώ, με τις προβλέψεις των τραπεζιτών να μιλούν για εκτίναξή τους στο 30% του συνόλου έως το τέλος του έτους. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά προβληματική για τις τράπεζες, καθώς το ύψος των επισφαλειών στα χαρτοφυλάκιά τους αλλά και η διαρκώς αυξητική τάση τους τις αναγκάζει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτό το γεγονός ενόψει και των τεστ αντοχής στα οποία θα υποβληθούν στο τέλος του έτους.
Με βάση τα τεστ αυτά θα υπολογιστούν και οι κεφαλαιακές τους ανάγκες για τη διετία 2014-2015, και οι προβλέψεις τις οποίες θα πρέπει να εγγράψουν λόγω επισφαλειών είναι καθοριστικός παράγοντας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από