Από την πολική αρκούδα που εντοπίστηκε νεκρή από την ασιτία στο Σβάλμπαρντ της Αρκτικής δεν είχε μείνει σχεδόν τίποτε περισσότερο από το δέρμα της και τα κόκαλά της. Εκτός από ένα συναίσθημα λύπης, ο θάνατός της προκάλεσε και ανησυχία στους ειδικούς. Και αυτό γιατί η άτυχη αρκούδα έπεσε θύμα της κλιματικής αλλαγής. Οι πάγοι που έλειωσαν της στέρησαν τη δυνατότητα να κυνηγήσει φώκιες για να χορτάσει την πείνα της και να εξασφαλίσει την επιβίωσή της. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι τον τελευταίο χρόνο ο όγκος του πάγου έχει μειωθεί σε επίπεδα ρεκόρ.

Οπως δηλώνει στην «Γκάρντιαν» ο Ιαν Στίρλινγκ, επιστήμονας που έχει αφιερώσει τη ζωή του στις αρκούδες, η έλλειψη πάγου ανάγκασε την αρκούδα να διανύσει μια τεράστια απόσταση σε μια τελευταία προσπάθεια αναζήτησης τροφής. «Από τη θέση που έχει το πτώμα της, είναι σαφές ότι η αρκούδα πεινούσε πολύ και άφησε την τελευταία της πνοή ακριβώς στο σημείο που έπεσε», δήλωσε ο Ιαν Στίρλινγκ.

Η αρκούδα είχε εξεταστεί από τους ειδικούς του νορβηγικού Πολικού Ινστιτούτου τον περασμένο Απρίλιο. Είχε εντοπιστεί στο νότιο τμήμα του Σβάλμπαρντ, ένα νησί στο αρχιπέλαγος της Αρκτικής, και φαινόταν υγιής. Στην περιοχή εκείνη είχε ζήσει όλη της τη ζωή ώσπου υποχρεώθηκε να μεταναστεύσει για να αναζητήσει τροφή. Το γεγονός ότι το πτώμα της βρέθηκε στο βόρειο τμήμα του νησιού, 250 ολόκληρα χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή όπου ζούσε, θεωρείται εξαιρετικά ασυνήθιστο από τους ειδικούς. Οι ίδιοι εικάζουν ότι ακολούθησε την ακτογραμμή των φιορδ, πράγμα που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα διήνυσε διπλή ή και τριπλή απόσταση.

Οι πολικές αρκούδες τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με φώκιες και οι πάγοι τούς είναι απολύτως αναγκαίοι για να συλλάβουν το θήραμά τους. «Διαπιστώσαμε ότι οι πάγοι γύρω από το Σβάλμπαρντ έλειωσαν πολύ γρήγορα και πολύ νωρίς», δήλωσε ο επικεφαλής του νορβηγικού μετεωρολογικού ινστιτούτου Προντ Ρόμπερτσον. Ο ίδιος τονίζει ότι τα θερμά νερά «εισέβαλαν» στα φιορδ τη διετία 2005-2006 και από τότε η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Αυτό σημαίνει ότι τα φιορδ δεν παγώνουν όσο θα έπρεπε τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να στερούνται οι αρκούδες την επιφάνεια του πάγου που είναι τόσο πολύτιμη για την επιβίωσή τους. Ακριβώς το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται στον Κόλπο του Χάντσον στον Καναδά, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί δραματικά ο πληθυσμός των πολικών αρκούδων που πλέον δεν ξεπερνάει παγκοσμίως τα 20.000-25.000 άτομα. Αλλες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα λευκά θηλαστικά έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια βάρος.

Λιμοκτονούν…

«Δεν πρόκειται μόνο για μία αρκούδα.Υπάρχει ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός αρκούδων σε αυτή την κατάσταση. Δεν έχουν πλέον αρκετό λίπος για να αποθηκεύσουν.Η αρκούδα που βρέθηκε νεκρή είναιη τελευταία απόδειξη των επιπτώσεωντης κλιματικής αλλαγής»

Ιαν Στίρλινγκ, ερευνητής