Γεννημένος το 1835 στην Αθήνα, ο Παναγής Χαροκόπος μετανάστευσε σε νεαρή ηλικία στη Ρουμανία. Εκεί απέκτησε τεράστια περιουσία από την καλλιέργεια κτημάτων και το εμπόριο σιτηρών. Συνέβαλε ιδιαίτερα στον εκσυγχρονισμό της γεωργίας στην Ελλάδα, στην ανάπτυξη της βιοτεχνίας και στη διαμόρφωση του τραπεζικού συστήματος. Μάλιστα ήταν εκείνος που έφερε στη χώρα την πρώτη αλωνιστική μηχανή και το πρώτο μηχανικό άροτρο. Φρόντισε δε να εκπαιδεύσει τους έλληνες αγρότες στις νέες καλλιέργειες, ιδρύοντας τη Γεωργική Σχολή Φαρσάλων.

Περισσότερο γνωστές ωστόσο είναι η Χαροκόπειος Οικοκυρική και Επαγγελματική Σχολή Θηλέων στην Καλλιθέα που άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και η Σχολή Οικοκυρικής στον Κάμπο της Λάρισας. Εκεί μορφώνονταν οι κοπέλες από τα γύρω χωριά, σε μια προσπάθεια να μην είναι μόνο αγρότισσες αλλά να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και προσόντα.

Αποτέλεσε θαυμαστής του Ελευθέριου Βενιζέλου και το 1911 εξελέγη βουλευτής, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη λύση του αγροτικού ζητήματος στη Θεσσαλία. Πέθανε την ίδια χρονιά και άφησε την περιουσία του στα τρία παιδιά τού αδελφού του Σπύρου: την Εβάν, σύζυγο του πολιτικού Θεοτόκη, τον Παναγή, σύζυγο της Μελίνας Μερκούρη και τον Γιώργο που παντρεύτηκε τη Σοφία Χαροκόπου.