Ο στρατιωτικός γιατρός, μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Καταδυτικής Ιατρικής,Παντελής Καραστεργίου απαντά ότι το ερώτημα εάν έναςάνθρωπος με σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να ασχολείται με καταδύσεις απασχολεί την ιατρική κοινότητα κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Από την πλήρη απαγόρευση παλαιότερα, οι ειδικοί γιατροί έχουν φθάσει σήμερα να επιτρέπουν υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με εξατομικευμένη αξιολόγηση το scuba diving σε όσους πάσχουν από διαβήτη. Οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:

1. Ο διαβητικός να είναι σε σταθερή αγωγή τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο.

2. Να μην έχει εμφανίσει επεισόδιο υπογλυκαιμίας που να χρειάσθηκε εισαγωγή στο νοσοκομείο ή αγωγή με γλουκαγόνο ή βοήθεια από άλλον άνθρωπο τον τελευταίο χρόνο.

3. Να μη χρειάσθηκε νοσηλεία για πάθηση σχετιζόμενη με τον διαβήτη τον τελευταίο χρόνο.

4. Η ρύθμιση του διαβήτη πρέπει να είναι ικανοποιητική και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη να είναι μικρότερη του 9%.

5. Δεν πρέπει να παρουσιάζει αμφιβληστροειδίτιδα, νευροπάθεια ή αγγειοπάθεια λόγω του διαβήτη.

6. Να μην υπάρχει πρωτεϊνουρία ή μικροαλβουμινουρία.

7. Να έχει μαζί του στην κατάδυση ταμπλέτες γλυκόζης, σωληνάριο γλυκόζης και ενδομυϊκή ένεση γλουκαγόνου, στικ ούρων και μετρητή γλυκόζης αίματος.

8. Να μετράει τη γλυκόζη πριν από την κατάδυση(απαιτείται ελαφρώς αυξημένη τιμή) και αμέσως μετά. Να είναι καλά ενυδατωμένος και να μην παραλείπει τα γεύματά του.

9. Ο σύντροφός του στην κατάδυση να μπορεί να δώσει τις πρώτες βοήθειες που πιθανώς να χρειασθεί ένας διαβητικός.

10. Ο γιατρός που παρακολουθεί τον διαβητικό πρέπει να πιστοποιήσει ότι είναι «ρυθμισμένος» και μπορεί σωματικά και πνευματικά να συμμετέχει σε αθλητική δραστηριότητα.