Η ηπατίτιδα Β, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ηπατος, δεν μεταδίδεται με το φιλί, τη χειραψία, τα δάκρυα, τον ιδρώτα, τον βήχα, το φτέρνισμα, τα ποτήρια ή τα μαγειρικά σκεύη, το νερό, την τροφή, το μητρικό γάλα, τα ούρα, τα κόπρανα, τις τουαλέτες και τα έντομα.

Ο ιός της ηπατίτιδας Β μεταδίδεται μέσω της επαφήςμε το αίμα και τα σωματικά υγρά(κυρίως με το σπέρμα και τα κολπικά υγρά και λιγότερο με το σάλιο) των πασχόντων από οξεία ή χρόνια ηπατίτιδα Β.

Ο ιός ζει έξω από το σώμα για δέκα ημέρες. Το αποξηραμένο μολυσμένο αίμα σε αντικείμενα και επιφάνειες πιθανώς ναενέχει κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Η περιγεννητική ή κάθετη μετάδοση του ιού γίνεται κατά τον τοκετό (κατά 95%) ή την ενδομήτρια ζωή (κατά 5%).Η μόλυνση με σεξουαλική επαφή γίνεται μέσω του σπέρματος, των κολπικών υγρών και του αίματος της έμμηνης ρύσης.

Η λεγόμενη οριζόντια μετάδοση γίνεταιμεταξύ παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, με λίγο αίμα από πληγές του δέρματος ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο. Η παρεντερική μετάδοση γίνεται μέσω τραυματισμού με μολυσμένα υλικά και εργαλεία (από βελόνες, τρύπημα των αυτιών και τατουάζ και μολυσμένα ιατρικά και οδοντιατρικά εργαλεία).