Η ηπατίτιδα Β, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ηπατος, δεν μεταδίδεται με το φιλί, τη χειραψία, τα δάκρυα, τον ιδρώτα, τον βήχα, το φτέρνισμα, τα ποτήρια ή τα μαγειρικά σκεύη, το νερό, την τροφή, το μητρικό γάλα, τα ούρα, τα κόπρανα, τις τουαλέτες και τα έντομα.

Ο ιός της ηπατίτιδας Β μεταδίδεται μέσω της επαφής με το αίμα και τα σωματικά υγρά (κυρίως με το σπέρμα και τα κολπικά υγρά και λιγότερο με το σάλιο) των πασχόντων από οξεία ή χρόνια ηπατίτιδα Β. 

Ο ιός ζει έξω από το σώμα για δέκα ημέρες. Το αποξηραμένο μολυσμένο αίμα σε αντικείμενα και επιφάνειες πιθανώς να ενέχει κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Η περιγεννητική ή κάθετη μετάδοση του ιού γίνεται κατά τον τοκετό (κατά 95%) ή την ενδομήτρια ζωή (κατά 5%). Η μόλυνση με σεξουαλική επαφή γίνεται μέσω του σπέρματος, των κολπικών υγρών και του αίματος της έμμηνης ρύσης.

Η λεγόμενη οριζόντια μετάδοση γίνεται μεταξύ παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, με λίγο αίμα από πληγές του δέρματος ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο. Η παρεντερική μετάδοση γίνεται μέσω τραυματισμού με μολυσμένα υλικά και εργαλεία (από βελόνες, τρύπημα των αυτιών και τατουάζ και μολυσμένα ιατρικά και οδοντιατρικά εργαλεία). 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από