Αναβίωση των «υδραϊκών» –του προπηλακισμού στελεχών του ΣΔΟΕ πέρυσι το καλοκαίρι στο νησί του Σαρωνικού όταν επιχείρησαν να γράψουν την ιδιοκτήτρια ενός καφενείου η οποία δεν εξέδιδε αποδείξεις στους πελάτες –καταγράφηκε χθες στις Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης: επιχειρηματίες και θαμώνες έστησαν «αντάρτικο» εκδιώκοντας τους εκπροσώπους των ελεγκτικών μηχανισμών.

Το νέο επεισόδιο διαδραματίστηκε όταν κλιμάκιο του ΣΔΟΕ έφτασε στις Αρχάνες το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, παραμονή της μεγάλης γιορτής του Αφέντη Χριστού, ημέρα κατά την οποία γίνεται και το γνωστό πανηγύρι. Οι άνδρες του κλιμακίου βεβαίωσαν κάποιες παραβάσεις και στη συνέχεια αποχώρησαν. Επέστρεψαν όμως την επομένη για να κάνουν και πάλι ελέγχους, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκνεύρισε τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τους πελάτες. Δεν ήταν μάλιστα λίγοι εκείνοι που φώναζαν στους ελεγκτές ότι ήρθαν και δεύτερη φορά με μοναδικό σκοπό «να μοιράσουν οπωσδήποτε πρόστιμα». Το επιτελείο κατά τον έλεγχο διαπίστωσε ότι τα περισσότερα καταστήματα εστιατόρια που βρίσκονται στην πλατεία των Αρχανών δεν έκοβαν αποδείξεις!

Οταν οι ελεγκτές έφτασαν έξω από το πιο γνωστό εστιατόριο της περιοχής υπεύθυνοι αλλά και θαμώνες κινήθηκαν εναντίον τους, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν χωρίς να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τους ελέγχους. Φοβούμενοι μάλιστα για τη σωματική τους ακεραιότητα, κάλεσαν την Αστυνομία για να μπορέσουν να απομακρυνθούν από το σημείο.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το περιστατικό αυτό συνέβη στις Αρχάνες, ένα από τα πιο ήσυχα κεφαλοχώρια του Ηρακλείου. Μάλιστα, μόνιμοι κάτοικοι στις Αρχάνες είναι ο διευθυντής του ΣΔΟΕ Κρήτης και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης!

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «κλιμάκια του ΣΔΟΕ επανήλθαν σήμερα το πρωί και κοινοποίησαν στην ελεγχόμενη επιχείρηση Υπηρεσιακό Σημείωμα Ελέγχου (ΥΣΕ) με τα διαπιστωθέντα αποτελέσματα. Διαπιστώθηκε η συμμετοχή των ιδιοκτητών της επιχείρησης στη διακοπή του ελέγχου και ως εκ τούτου θα εφαρμοστούν οι διατάξεις που προβλέπουν το κλείσιμο της επιχείρησης μέχρι ένα μήνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών».

Ωστόσο, μέχρι αργά χθες το βράδυ η απόφαση του κ. Στουρνάρα δεν είχε επιδοθεί ακόμη, με αποτέλεσμα το εστιατόριο να λειτουργεί κανονικά. Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιούλιο το ΣΔΟΕ διενήργησε ελέγχους σε 300 επιχειρήσεις στην Κρήτη και διαπίστωσε περισσότερες από 2.500 παραβάσεις. Αλλωστε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 8 στα 10 καταστήματα στην Κρήτη δεν κόβουν αποδείξεις…

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ. Την ώρα που οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ εντείνονται, κάποιοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων επιλέγουν να αγνοούν τις αποφάσεις. Είναι ενδεικτικό ότι χθες στη Χαλκιδική πέντε καταστήματα –ένα εστιατόριο στην Καλλιθέα, ένα καφέ μπαρ – πιτσαρία στην Καλλάνδρα, ένα καφέ μπαρ και ένα αρτοζαχαροπλαστείο στο Πευκοχώρι και ένα εστιατόριο στα Φλογητά και ένα περίπτερο στην Καλλιθέα παραβίασαν το λουκέτο που τους είχαν επιβάλει για παραβάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος οι τοπικές δημοτικές Αρχές. Επτά άτομα συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.

Χθες πάντως, τρίτη ημέρα αστυνομικών ελέγχων σε καταστήματα και επιχειρήσεις στη Χαλκιδική, για τα 46 καταστήματα που ελέγχθηκαν, βεβαιώθηκαν 27 παραβάσεις και συνελήφθησαν συνολικά 18 άτομα για διάφορα αδικήματα της ποινικής και υγειονομικής νομοθεσίας.

ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΛΟΥΚΕΤΟ! Τρεις φορές μέσα σε μόλις 24 ώρες άνοιξε και έκλεισε ένα αναψυκτήριο στα Γιαννιτσά. Οι άνδρες της Αστυνομίας αφού διαπίστωσαν ότι δεν είχε άδεια λειτουργίας και άδεια πισίνας, συνέλαβαν τον υπεύθυνο της επιχείρησης και σφράγισαν το μαγαζί. Ωστόσο, το αναψυκτήριο συνέχιζε να λειτουργεί και για δεύτερη φορά οι αστυνομικοί έφτασαν στον χώρο όπου συνέλαβαν και δεύτερο υπεύθυνο. Η επιχείρηση όμως παρέμενε και πάλι ανοιχτή. Εκλεισε οριστικά όταν οι άνδρες της Αστυνομίας συνέλαβαν και τρίτο υπεύθυνο. Η 36χρονη ιδιοκτήτρια απουσίαζε κατά τη διάρκεια των ελέγχων και αναζητείται.