Το οξύμωρο να γίνονται σε τουριστικές περιοχές περισσότερες απολύσεις απ’ ό,τι προσλήψεις το πρώτο οκταήμερο του Αυγούστου διαπίστωσε το υπουργείο Εργασίας μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος Εργάνη, και ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης έδωσε εντολή ελέγχων για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν παραβάσεις για αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Συγκεκριμένα, έκτακτους, αυστηρούς και στοχευμένους ελέγχους ξεκινούν οι ράμπο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), του ΙΚΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας σε Αττική, Θάσο, Ζάκυνθο, Χαλκιδική, Μεσσηνία, Ηλεία και Κάλυμνο, καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου εντόπισαν σε αυτές τις περιοχές ύποπτο αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων το πρώτο 8ήμερο του Αυγούστου, που αποτελεί ένδειξη μαύρης εργασίας.

Οπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, εν μέσω έντονης τουριστικής δραστηριότητας παρατηρήθηκαν «αδικαιολόγητα αυξημένες απολύσεις» σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου στις συγκεκριμένες περιοχές. Ειδικότερα, οι απολύσεις δημιούργησαν ερωτηματικά στον νότιο τομέα της Αττικής (σε εστίαση και καταλύματα), στον ανατολικό τομέα Αττικής (στα καταλύματα), στη Θάσο (στα καταλύματα), όπως επίσης και στη Ζάκυνθο (καταλύματα), στη Χαλκιδική (καταλύματα), στη Μεσσηνία (καταλύματα) και στην Ηλεία (καταλύματα).

Το πρώτο 6ήμερο του Αυγούστου, για παράδειγμα, το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων για όλη τη χώρα ήταν αρνητικό, παρότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, κατά 1.436 θέσεις εργασίας, καθώς οι προσλήψεις έφταναν τις 17.904 (10.488 με καθεστώς πλήρους απασχόλησης και 7.254 με μερική ή εκ περιτροπής εργασία) ενώ οι απολύσεις άγγιξαν τις 19.340 σε όλη τη χώρα.

Την προσοχή του υπουργείου κέντρισε η Κάλυμνος, καθώς το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων σε όλες τις επιχειρήσεις του νησιού έδειξε ότι δεν υπήρξε σχεδόν καμία μεταβολή από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 8 Αυγούστου, κάτι που δεν θεωρείται συμβατό με την πολύ αυξημένη τουριστική κίνηση αλλά και με τα συγκριτικά στοιχεία ροών απασχόλησης στα άλλα νησιά του Αιγαίου. Ετσι ο υπουργός Εργασίας έδωσε εντολή να κατευθυνθεί κλιμάκιο στο νησί προκειμένου να κάνει εντατικούς ελέγχους.

«Τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου τα ευρήματα έδειξαν ότι έχουμε περισσότερες απολύσεις από ό,τι προσλήψεις σε ορισμένες τουριστικές περιοχές, στους κλάδους εστίασης και καταλυμάτων, που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν καθώς βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Για τις συγκεκριμένες περιοχές έδωσα εντολή στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου να ελέγξουν τις εν λόγω επιχειρήσεις», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.