Τις τεράστιες διαφορές που παρατηρούνται στις χρεώσεις τηλεφωνικών κλήσεων από κινητά στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ (για την ενταχθείσα τον περασμένο μήνα Κροατία δεν υπάρχουν στοιχεία) βάλθηκε να περιορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως σημείωσε η αρμόδια για θέματα Νέων Τεχνολογιών επίτροπος Νέλι Κρους, «είναι απαράδεκτο η χρέωση μιας κλήσης από κινητό να διαφέρει έως και… 774% από χώρα σε χώρα»!

Η μέση χρέωση για επικοινωνία ενός λεπτού με κινητό τηλέφωνο στην Ευρώπη των «27» ήταν 9,1 λεπτά του ευρώ το 2011 –στα στοιχεία από τη χρονιά αυτή βασίστηκε η έρευνα της Κομισιόν. Η ακριβότερη αγορά σε ό,τι αφορά τον κλάδο είναι η ολλανδική, όπου ένα τηλεφώνημα από κινητό χρεώνεται με 14,7 λεπτά του ευρώ. Η φθηνότερη αγορά είναι της Λιθουανίας, όπου το λεπτό ομιλίας από κινητό χρεώνεται μόλις 1,9 λεπτά του ευρώ. Δηλαδή οι ολλανδοί συμπατριώτες της κυρίας Κρους πληρώνουν σχεδόν οκτώ φορές ακριβότερη την κλήση με κινητό τηλέφωνο σε σύγκριση με τους Λιθουανούς.

Βεβαίως, θα παρατηρούσε κανείς ότι η αγοραστική δύναμη των ολλανδών καταναλωτών είναι πολύ μεγαλύτερη από την αγοραστική δύναμη των Λιθουανών.

Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα, άλλωστε, των Ολλανδών ήταν πέρυσι 51.410 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα των Λιθουανών ήταν μόνο 13.190 δολάρια.

Φυσικά θα παρατηρούσε κανείς ότι, και πάλι, ενώ το μέσο εισόδημα στην Ολλανδία είναι περίπου τετραπλάσιο από το μέσο εισόδημα στη Λιθουανία, η χρήση κινητού κοστίζει περίπου οκταπλάσια. Με μια ματιά στον πίνακα των χρεώσεων σε κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ εντοπίζει κανείς τις φθηνότερες χρεώσεις στις φτωχότερες χώρες της ΕΕ και τις ακριβότερες στις πλουσιότερες. Στη Ρουμανία το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 8.666 δολάρια ετησίως, στη Λετονία 12.227 δολάρια και στη Βουλγαρία 7.243 δολάρια.

Στους αντίποδες, το κατά κεφαλήν εισόδημα στο Λουξεμβούργο που έχει τη δεύτερη σε ακρίβεια, μετά την ολλανδική, αγορά κινητής τηλεφωνίας το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 122.272 δολάρια. Και στο Βέλγιο, που ακολουθεί σε ακρίβεια, το μέσο εισόδημα είναι 48.110 δολάρια.

Η αγορά της Μάλτας αποτελεί εξαίρεση. Τηρουμένων των αναλογιών, η ελληνική είναι φθηνή καθώς η χρέωση είναι 6,7 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό ομιλίας με κατά κεφαλήν εισόδημα 27.875 δολάρια ετησίως.

«Η Ευρώπη δεν παρέχει στους καταναλωτές της κινητής τηλεφωνίας τα πλεονεκτήματα που οφείλει ως κοινή αγορά», δήλωσε η Νέλι Κρους και έφερε ως παράδειγμα την αγορά γάλακτος, όπου «η ψαλίδα των τιμών δεν ξεπερνά το 43% – από 0,69 έως 0,99 ευρώ το λίτρο». Πρώτον, είναι φανερό ότι η επίτροπος δεν γνωρίζει καλά την ευρωπαϊκή αγορά γάλακτος. Δεύτερον, το γάλα είναι προϊόν που έχει μίνιμουμ κόστος παραγωγής και το τηλεφώνημα υπηρεσία που τιμολογείται και φορολογείται ανάλογα με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών σε κάθε χώρα.