Με μια απειλή πρώτου μεγέθους «γιόρτασε» τα 25 της χρόνια η Αλ Κάιντα. Η οργάνωση που ίδρυσε ο Οσάμα μπιν Λάντεν το 1988 και έγινε γνωστή παγκοσμίως με το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης το 2001, φαίνεται να έχει χάσει τη δυναμική της μετά τον θάνατο του ιδρυτή της. Μυστικές υπηρεσίες και αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα μέλη της έχουν μειωθεί δραστικά και ότι η σημερινή ηγεσία της δεν έχει το εκτόπισμα του προκατόχου του. Παρ’ όλα αυτά, η Αλ Κάιντα μοιάζει περισσότερο με ένα τέρας εν υπνώσει παρά με τρομοκρατική οργάνωση σε παρακμή. Πίσω από την απόφαση που έλαβε την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική κυβέρνηση να κλείσει περισσότερες από είκοσι πρεσβείες στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική και την ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κρύβονται οι υποκλαπείσες συνομιλίες ανάμεσα στον ηγέτη της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι και στον επικεφαλής της οργάνωσης στην Υεμένη Νασέρ αλ Ουχάσι. Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, ο Αλ Ζαουάχρι δίνει εντολή στον επικεφαλής της θυγατρικής στην Υεμένη «να κάνει κάτι μεγάλο». Η Ουάσιγκτον εξέλαβε τη συνομιλία ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τα αμερικανικά και δυτικά συμφέροντα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι «Νιου Γιορκ Τάιμς». Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν στην ίδια εφημερίδα ότι είναι πολύ ασυνήθιστο να συζητούν οι ηγέτες της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν επιχειρησιακά θέματα με τις θυγατρικές της οργάνωσης. Η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι ο Αλ Ζαουάχρι εξακολουθεί να ασκεί σημαντική επιρροή στο παρακλάδι της που εδρεύει στην Υεμένη, το οποίο με τη σειρά του έχει αποκτήσει μεγάλη δύναμη. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο Αλ Ζουάχρι έχει προβιβάσει τον Αλ Ουχάσι σε ένα είδος «γενικού μάνατζερ».

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ. Η αποκάλυψη της τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στα δύο στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης επανέφερε ακόμη μία φορά στο προσκήνιο τη δραστηριότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Αυτή τη φορά, όμως, οι προβολείς δεν πέφτουν στον κίνδυνο που συνιστούν για τις ατομικές ελευθερίες και την ιδιωτικότητα τα προγράμματα παρακολούθησης της CIA και της NSA αλλά στη χρησιμότητά τους. Πολλά μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου έσπευσαν να επισημάνουν ότι χάρις σε αυτά τα συστήματα παρακολούθησης κατέστη δυνατή η υποκλοπή της τηλεφωνικής συνομιλίας και επομένως η αποτροπή ενός πιθανού τρομοκρατικού χτυπήματος. «Από αυτή την υπόθεση αποδεικνύεται πόσο σημαντικά είναι τα προγράμματα παρακολούθησης της NSA», τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Σάξμπι Κάμπλις. «Εάν οι ΗΠΑ δεν είχαν στη διάθεσή τους αυτά τα προγράμματα δεν θα ήμασταν σε θέση να ακούμε αυτά που λένε οι εχθροί μας», προσέθεσε. Παρομοίως κινήθηκε ο επίσης Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ. «Το πρόγραμμα της NSA απέδειξε ακόμη μία φορά την αξία του. Οι απειλές υπάρχουν, είναι πραγματικές και μεγαλώνουν συνεχώς», τόνισε στο CNN. Ανάλογες ήταν οι δηλώσεις στελεχών των Δημοκρατικών. Ο αντίλογος πάντως είναι ότι η υποκλοπή των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ανάμεσα στους δύο τρομοκράτες δεν έχει καμία σχέση με τη συλλογή δεδομένων της NSA στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Οργανώσεις για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων σημειώνουν ότι στόχος της δημοσιοποίησης της υποκλαπείσας συνομιλίας είναι να στηθεί σκηνικό τρόμου, το οποίο θα προσφέρει νομιμοποίηση στον Μεγάλο Αδελφό των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Απάντηση με 4 πυραύλους

Οι ΗΠΑ απάντησαν στις απειλές της Αλ Κάιντα με επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην Υεμένη, κατά την οποία σκοτώθηκαν τέσσερα μέλη της οργάνωσης. Το όχημα στο οποίο επέβαιναν κονιορτοποιήθηκε από τέσσερις πυραύλους