Ένας 45χρονος από τον Καναδά εκδήλωσε μια σπάνια επιπλοκή σε εγκεφαλικό που έπαθε το 2007: έχει οργασμό κάθε φορά που ακούει τραγούδια από τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ.

Πρόκειται για την δεύτερη δημοσιευμένη περίπτωση ασθενούς που εκδηλώνει αυτή την επιπλοκή (λέγεται συναισθησία) έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Η πρώτη είναι μία 35χρονη Αμερικανίδα, η οποία «μυρμηγκιάζει» σε όλο της το σώμα όταν ακούει ορισμένους ήχους.

Η συναισθησία είναι η νευρολογική ανάμιξη των αισθήσεων, κατά την οποία η διέγερση μίας αίσθησης (λ.χ. της ακοής) οδηγεί σε αυτόματες, ακούσιες αντιδράσεις σε μία διαφορετική αίσθηση.

Συνήθως η διαφορετική αίσθηση είναι η όραση (λ.χ. οι πάσχοντες βλέπουν χρώματα) ή η γεύση (λ.χ. ο ασθενής νιώθει στο στόμα του μια γεύση).

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο 45χρονος αρχικά ένιωθε αηδία όταν έβλεπε λέξεις τυπωμένες σε μια συγκεκριμένη απόχρωση του μπλε, αλλά αργότερα συνειδητοποίησε ότι τα τραγούδια των ταινιών του Τζέιμς Μποντ τού προκαλούσαν οργασμική αίσθηση, ενώ έβλεπε και μπλε λάμψεις.

Επιπλέον, εκδήλωσε ασίγαστη λαχτάρα για τα βατόμουρα, επειδή «έχουν μια συγκεκριμένη μπλε… γεύση».

Ο ασθενής του Νοσοκομείου St. Michael στο Τορόντο, παραπέμφθηκε τελικά στον συμπεριφορικό νευρολόγο δρα Λουί Φορναζάρι, ο οποίος αμέσως διέγνωσε την συναισθησία και τον βοήθησε να μάθει να την ελέγχει.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο 45χρονος παρουσίασε συναισθησία επειδή έπαθε εγκεφαλικό σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει τις αισθήσεις.

Υπολογίζεται ότι 4% των ενηλίκων πάσχουν από συναισθησία, η οποία είναι οκτώ φορές συχνότερη στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες. Η διαταραχή είναι επίσης συχνότερη στους αριστερόχειρες.

Η διαταραχή αυτή δεν έχει επικίνδυνες παρενέργειες, ενώ στους διάσημους πάσχοντες συμπεριλαμβάνονται η ηθοποιός Μέριλιν Μονρόε και η τραγουδίστρια Μέρι Τζ. Μπλάιτζ.