Δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα μπορεί να προστατεύουν από τον καρκίνο του δέρματος, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και ο τόνος, μπορεί να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα του δέρματος και του στόματος, αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το εύρημά τους θα μπορούσε να οδηγήσει στην επινόηση αεροζόλ ή τζελ που θα περιέχουν αυτό το είδος λίπους και θα θεραπεύουν τους συγκεκριμένους καρκινικούς όγκους.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Carcinogenesis», τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προκαλούν τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων τόσο στα πρώιμα όσο και στα προχωρημένα στάδια του καρκίνου.

«Ανακαλύψαμε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αναχαιτίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών και των προκαρκινικών κυττάρων σε δόσεις οι οποίες δεν επηρεάζουν τα υγιή κύτταρα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κένεθ Πάρκινσον, καθηγητής στο Ινστιτούτο Οδοντιατρικής του Queen Mary.

«Αυτό οφείλεται εν μέρει στην υπερδιέγερση μιας ουσίας (λέγεται επιδερμικός παράγων αυξήσεως) που προκαλεί κυτταρικό θάνατο. Πρόκειται για έναν νέο μηχανισμό δράσης αυτών των λιπαρών οξέων», πρόσθεσε.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν παράγονται σε επαρκείς ποσότητες από τον ανθρώπινο οργανισμό, γι’ αυτό και πρέπει να τα προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής.

Εκτός από τα λιπαρά ψάρια, καλές πηγές τους είναι τα καρύδια και ο λιναρόσπορος.

Η νέα έρευνα έγινε με ένα συγκεκριμένο είδος καρκίνου που προσβάλλει τα πλακώδη κύτταρα – τα κύτταρα των εξωτερικών στοιβάδων του δέρματος και του εσωτερικού τοιχώματος της πεπτικής οδού, των πνευμόνων και άλλων τμημάτων του σώματος.

Ο καρκίνος αυτός λέγεται ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (ή καρκίνωμα εκ πλακωδών κυττάρων ή επιφανειακό καρκίνωμα).

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα στόματος είναι ο έκτος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως, ενώ το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα δέρματος είναι ο δεύτερος συχνότερος δερματικός καρκίνος.

Στην μελέτη τους, οι ερευνητές καλλιέργησαν στο εργαστήριο αρκετές σειρές κυττάρων, μεταξύ των οποίων ήταν και σειρές από ακανθοκυτταρικά καρκινώματα στόματος και δέρματος, και μετά τις εξέθεσαν στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

«Επειδή οι δόσεις των λιπαρών οξέων που χρειάσθηκαν για να σκοτωθούν τα καρκινικά κύτταρα δεν επηρέασαν τα υγιή κύτταρα, υπάρχει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – ιδίως ένα που λέγεται εικοσαπεντανοϊκό οξύ ή ΕΡΑ – για την πρόληψη και την θεραπεία των δερματικών και στοματικών καρκίνων», δήλωσε η ερευνήτρια δρ Ζαχαρούλα Νικολακοπούλου.

«Από μια τέτοια θεραπεία θα ωφελούνταν ενδεχομένως περισσότερο όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν αυτούς τους καρκίνους ή να παρουσιάσουν υποτροπές τους», πρόσθεσε.

Επιπλέον, «επειδή αυτού του είδους οι δερματικοί και στοματικοί καρκίνοι βρίσκονται στην επιφάνεια, είναι πιθανό να μπορούν να χορηγηθούν στοχευμένες δόσεις ωμέγα-34 λιπαρών οξέων μέσω αεροζόλ ή τζελ. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να καθοριστεί η κατάλληλη θεραπευτική δόση», κατέληξε.