Η αυτοκινητοπομπή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εμφανίστηκε στο Λαύριο με το πρώτο φως. Ηταν 6:53 χθες το πρωί, όταν ο κούρδος φύλακας του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων είδε οκτώ συμβατικά οχήματα συνοδευόμενα από δύο κλούβες και ένα τζιπ της Αστυνομίας να προσεγγίζουν την κεντρική πύλη. Βρέθηκαν εκεί με αφορμή τον πρόσφατο εντοπισμό οπλισμού και εκρηκτικών σε σκάφος στη θαλάσσια περιοχή της Χίου. Χτες, έψαχναν για όπλα και στο Λαύριο, ξαφνιάζοντας πολιτικούς πρόσφυγες και ντόπιους. Επειτα από δύο ώρες έρευνας, αποχώρησαν χωρίς ευρήματα.
Είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες έφοδοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συνολικά έξι άτομα συνελήφθησαν την περασμένη Τρίτη στη Χίο κατηγορούμενα για μεταφορά τρομοκρατικού φορτίου. Οπως εκτιμούν οι Αρχές, ετοίμαζαν χτύπημα στα τουρκικά παράλια. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο ανακριτής Χίου παρήγγειλε τη διενέργεια έρευνας στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου έπειτα από πληροφορίες που δέχτηκε για ενδεχόμενη ύπαρξη αντίστοιχου οπλισμού εκεί. Μία ημέρα πριν από την έφοδο στο Λαύριο, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο συζήτησε για την υπόθεση της Χίου.
Το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων, με τους ξεφτισμένους τοίχους και τα γερασμένα πατώματα (μελέτη της Πολεοδομίας Μαρκοπούλου διαπίστωσε προβλήματα στατικότητας στο κτίριο Α), λειτουργεί από το 1949 φιλοξενώντας ανθρώπους που διεκδικούν την πολιτισμική ενσωμάτωση. Γειτνιάζει με το Τμήμα Αλλοδαπών της περιοχής, την Εθνική Τράπεζα και το Εργατικό Κέντρο. Εξω από τη συρόμενη πύλη του κυματίζουν μια ελληνική σημαία και μια του Ερυθρού Σταυρού.
Καθώς μέλη δυνάμεων των ΜΑΤ φορούσαν χτες τα αλεξίσφαιρα γιλέκα τους, οι κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες έκλεισαν την πύλη. Παρουσία εισαγγελέα ακολούθησε ολιγόλεπτη διαπραγμάτευση. Οι πρόσφυγες ζητούσαν να περάσουν μέσα για την έρευνα δύο μικρές ομάδες και όχι όλη η αστυνομική δύναμη. Τουλάχιστον 87 παιδιά διαμένουν εκεί και δεν ήθελαν να τα αναστατώσουν. Το αίτημα έγινε δεκτό. Αστυνομικοί με πολιτικά (ανάμεσά τους και γυναίκες) φόρεσαν μπλε πλαστικά γάντια και εισήλθαν στις εγκαταστάσεις. «Εψαξαν όλα τα δωμάτια, κάθε χώρο, ακόμα και τα CD που είχαμε. Δεν βρήκαν απολύτως τίποτα. Δεν υπήρχε κάτι να βρουν», είπε στα «ΝΕΑ» ο Τζαμίλ Χανάν. Εκείνος είχε την πρωινή βάρδια και αντίκρισε πρώτος την αυτοκινητοπομπή. Η πύλη του Κέντρου πάντα φυλάσσεται.
Η δίωρη παραμονή των αστυνομικών δυνάμεων στο Λαύριο παραξένεψε τους ντόπιους. Οσο ανέβαινε ο ήλιος πλήθαιναν στους δρόμους, παρατηρούσαν από μακριά τις κλούβες, ρωτούσαν τι είχε συμβεί. Οπως έλεγαν όμως, δεν είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα με τους πρόσφυγες. Οι Κούρδοι, σε συζητήσεις τους μετά την αποχώρηση των αστυνομικών, δήλωναν δικαιωμένοι που έγινε ο έλεγχος και αποδείχτηκε ότι δεν έχουν κάτι να κρύψουν.

Βασικό πρόβλημα η σίτιση

Η σίτιση αποτελεί εδώ και καιρό το βασικότερο πρόβλημα όσων διαμένουν εκεί εξαιτίας της υποχρηματοδότησης από την Πολιτεία. Το Κέντρο φιλοξενεί πάνω από 200 ανθρώπους και λειτουργεί με ευθύνη του Ερυθρού Σταυρού. Από τους ενοίκους του ελάχιστοι έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν πολιτικό άσυλο.

Το αμερικανικό τηλεγράφημα

Εδώ και χρόνια η τουρκική πλευρά διά του Τύπου ή πολιτικών δηλώσεων τάσσεται κατά της λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου συνδέοντάς το με τρομοκρατικές οργανώσεις. Αντίστοιχο προβληματισμό είχε εκφράσει στην αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας τον Μάρτιο του 2007 και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Εμίλιο Γκονζάλες κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο. Σε αμερικανικό τηλεγράφημα που εντόπισαν «ΤΑ ΝΕΑ», στη βάση δεδομένων του Wikileaks, ο Γκονζάλες φέρεται να ανησυχεί για τις αφίσες με τον Οτζαλάν και τις φωτογραφίες αγωνιστών του PKK ζωσμένους με Καλάσνικοφ, που είδε στους τοίχους του Κέντρου. Προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας όμως σύμφωνα με το τηλεγράφημα επισκεπτόταν τον χώρο επί μια 15ετία και έβλεπε αυτές τις εικόνες. Οι ίδιες φωτογραφίες υπάρχουν και σήμερα εκεί.

Ο τότε αναπληρωτής αρχηγός της διπλωματικής αποστολής της αμερικανικής πρεσβείας Τόμας Κάντριμαν παρατηρούσε στο τηλεγράφημα ότι οι ντόπιοι έχουν αποδεχθεί τους πρόσφυγες παρέχοντάς τους εκπαίδευση και εργασία. Σημείωνε ότι «οι Κούρδοι που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα θεωρούν ότι έχουν περισσότερες ελπίδες να το λάβουν εάν εκφράσουν την πίστη τους στον Οτζαλάν (στον οποίο παρείχε καταφύγιο η ελληνική πλευρά)». Και σχολίαζε: «Το Κέντρο, όπως και άλλα στην Ευρώπη, είναι γεμάτο πολιτικοποιημένους ανθρώπους που βλέπουν εχθρικά τη χώρα από την οποία έφυγαν. Η συμπάθεια των Ελλήνων προς τους Κούρδους τροφοδοτείται από την κλασική νοοτροπία »ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» και σίγουρα δεν σημαίνει προθυμία χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας ή διαβατηρίου».