Μήνυμα στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση έστειλε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός γευματίζει με τον αμερικανό υπουργό στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Σε δήλωσή του, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι υποδέχτηκε τον αμερικανό υπουργό στην Αθήνα, «τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε η δημοκρατία, κάτω από την Ακρόπολη που συμβολίζει τον αγώνα των ανθρώπων να απελευθερωθούν από το φόβο και την τυραννία για να πετύχουν την αρμονία στις σχέσεις τους και την ευημερία στις ζωές τους».

«Η Ελλάδα πέρασε και περνάει δύσκολες στιγμές τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και διήνυσε μεγάλη απόσταση τους τελευταίους 12 μήνες», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Η εικόνα της χώρας μας άλλαξε. Kαι μέσα στην Ευρώπη και πέρα από την Ευρώπη», σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς και ανέφερε ότι η επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ και η συνάντηση του με τoν Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συζήτηση με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών επικεντρώθηκε «στις προφανείς προκλήσεις της εποχής μας: την ανάπτυξη και την περιφερειακή σταθερότητα. Σταθερότητα που θεμελιώνεται στη δικαιοσύνη για να επιτύχουμε ανθεκτική και μακροχρόνια ειρήνη στην ταραχώδη περιοχή μας και ανάπτυξη, που θεμελιώνεται στη σταθερότητα και στην ανταγωνιστικότητα, για να επιτύχουμε τους πιο σημαντικούς στόχους μας: θέσεις απασχόλησης, ευκαιρίες και ευημερία».

Από την πλευρά του, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «αναγνωρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε η Ελλάδα αυτά τα χρόνια».

Ο κ. Λιού σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει δύσκολο δρόμο για την ανάκαμψη» και επεσήμανε ότι «δουλεύετε σκληρά για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Ο κ. Λιού δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος, καθώς, όπως είπε βλέπει ότι «η κυβέρνηση σας είναι κοντά στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης της πορείας του προγράμματος και υλοποιεί δύσκολες δράσεις που είναι απαραίτητες για να διατηρηθεί η δυναμική για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Βεβαίως, η πορεία εξακολουθεί να έχει προκλήσεις».

Νωρίτερα, ο κ. Λιού συναντήθηκε με τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών.

Παρόντες ήταν επίσης, ο υπουργός αναπληρωτής και ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και Γιώργος Μαυραγάνης, αντίστοιχα.

Ανακοινώσεις των κομμάτων

Ανακοινώσεις για την επίσκεψη Λιού εξέδωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«O,τι μανδύα και να επιχειρήσει να φορέσει η κυβέρνηση στην επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, προκειμένου να οικοδομήσει ένα νέο succes story, δεν μπορεί να καλύψει τη σκοτεινή πραγματικότητα που δημιουργεί καθημερινά η πολιτική λιτότητας που έχει επιλέξει: 1,5 εκατ. άνεργοι, βαθιά ύφεση για έκτο χρόνο που θα συνεχιστεί και του χρόνου, μη βιώσιμο χρέος» τονίζει σε δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, και υπεύθυνη του τομέα Εξωτερικών του κόμματος.

«Αντί για πολιτικές ανάπτυξης και δημιουργίας απασχόλησης, η δικομματική κυβέρνηση προσφέρει μαζικές απολύσεις και… επιστροφή σε εμφυλιοπολεμική ρητορεία, ως τελευταία γραμμή άμυνας. Μια γραμμή άμυνας που όμως έχει μετατραπεί σε γραμμή Μαζινό, σε γραμμή ήττας, που την πληρώνουν ακριβά μισθωτοί και συνταξιούχοι, νέοι και άνεργοι, δηλαδή όλοι όσοι θυσιάζονται στο βωμό της ιδεοληψίας του πρωτογενούς πλεονάσματος των κκ Σαμαρά, Βενιζέλου, Στουρνάρα», σημειώνει η κ. Δούρου.

«Στους επισκέπτες εκπροσώπους των κυβερνήσεων των ισχυρών χωρών η κυβέρνηση, αντί να παρουσιάζει μια μη ρεαλιστική υπεραισιοδοξία για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής, οφείλει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου που δημιουργεί η παράταση της πολιτικής λιτότητας και να ζητήσει ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής» σχολίασε η ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, οι αλλαγές αυτές πρέπει να είναι τέτοιες «που θα συνδέσουν τη δημοσιονομική εξυγίανση με την αναπτυξιακή διαδικασία, θα αποδώσουν προτεραιότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα δημιουργήσουν δίκτυ κοινωνικής υποστήριξης για τους ανέργους και όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας».

«Μια τέτοια στάση αξιοποιεί την παραδοχή των λαθών που έχουν κάνει και οι ίδιοι οι εταίροι, κόβει το δρόμο για νέα επιβαρυντικά μέτρα και επανατοποθετεί την προοπτική σταθεροποίησης και ανάκαμψης» καταλήγει η ΔΗΜΑΡ.