Περίπου το 50% των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, όπως αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, θα παρουσιάσει κάποια γνωσιακή διαταραχή, συνήθως ήπια.

Αυτή η διαταραχή μπορεί να οδηγεί σε μειωμένη ικανότητα σκέψης, κρίσης, συγκέντρωσης και μνήμης. Μόνο στο 10% των ασθενών, όμως, τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα που δυσχεραίνουν την καθημερινή ζωή τους.

Οι συχνότερες διαταραχές αφορούν την ανάκληση της μνήμης (κυρίως την ανάμνηση πρόσφατων γεγονότων), την επιβράδυνση της μάθησης και επεξεργασίας μιας νέας πληροφορίας, τη μείωση της αφαιρετικής ικανότητας (λ.χ. την ανάλυση μιας κατάστασης ή τον σχεδιασμό μιας ενέργειας και την εκτέλεσή της), τη μείωση της κριτικής ικανότητας και της ευφράδειας (όπως αργή ομιλία και δυσκολία στην ανεύρεση της κατάλληλης λέξης).

Τα γνωσιακά προβλήματα δεν σχετίζονται με τον βαθμό της σωματικής ανικανότητας και μπορεί να εμφανισθούν και σε ασθενείς με λίγα σωματικά συμπτώματα. Επίσης, μπορεί να επιδεινωθούν γρήγορα στο στάδιο των εξάρσεων της νόσου και να βελτιωθούν κατόπιν στο στάδιο των υφέσεων.

Διευκρινίζεται ότι τα γνωσιακά προβλήματα που εμφανίζονται στη σκλήρυνση κατά πλάκας δεν μοιάζουν με τη διανοητική έκπτωση που παρατηρείται στη νόσο Αλτσχάιμερ. Aν υπάρχει υποψία για απώλεια γνωσιακών λειτουργιών του ασθενούς, το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί με τον θεράποντα γιατρό.