Ευθύνες στον προκάτοχό του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, επέρριψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο.

«Το πλάνο που βρήκα στο υπουργείο ήταν σε ό,τι αφορά την κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων σε σημείο μηδέν», ανέφερε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επισημαίνοντας ότι «αν αυτή η διαπραγμάτευση δεν έκλεινε θα δημιουργούνταν προσκόμματα στην ομαλή χρηματοδότηση, αλλά και αύξηση των απολύσεων που εμείς δεν κάναμε δεκτές».

«Η χώρα έχει αναλάβει ποσοτικούς στόχους για να συνεχίσει την χρηματοδότηση της» και «το νομοσχέδιο αποτελεί προαπαιτούμενο για να πάρουμε τη δόση», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι αν οι δήμοι έκαναν ή θα κάνουν σωστά την δουλειά τους «αλλά και κάποιοι άλλοι» (εννοεί υπουργούς) δεν θα χρειάζονταν ή δεν θα χρειαστούν στο μέλλον οριζόντια μέτρα.

Αναφερόμενος στην κατάσταση του κράτους ο υπουργός υπογράμμισε ότι «το κράτος ήταν προϊόν του τρόπου με τον οποίο κυβέρνησαν τα κόμματα.

Το κράτος ήταν το κυριότερο εργαλείο για την παραμονή τους; στην εξουσία», ενώ εκτίμησε ότι «αν η ανασυγκρότηση του κράτους είχε ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στο μνημόνιο δεν θα ήμασταν σ’ αυτή την κατάσταση ούτε με ανέργους ενός εκατομμυρίου ούτε με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις». «Πιστεύω ότι η σιωπηλή πλειοψηφία- που δεν είναι οι συνδικαλιστές -θέλουν και επιζητούν την αναδιάρθρωση του κράτους», είπε.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε ότι πρώτοι στην λίστα για την αποχώρηση βρίσκονται οι πειθαρχικά ελεγχόμενοι δημόσια υπάλληλοι και ακολουθούν αυτοί που θα βρεθούν με πλαστά δικαιολογητικά.

Ανακοίνωσε ότι απομακρύνσεις θα υπάρξουν και από κλείσιμο διάφορων φορέων, ενώ και η διευθέτηση με τις προσωρινές διαταγές θα απομακρύνει κάποιους συμβασιούχους.

Υπενθύμισε ότι ισχύει η δέσμευση πως για κάθε μια από τις 15.000 απομακρύνσεις θα υπάρξει και μια πρόσληψη, ενώ χαρακτήρισε «παράδειγμα ζωντανής κινητικότητας» την Δημοτική Αστυνομία. Ανέφερε ότι ο θεσμός της Δημοτικής Αστυνομίας «δεν λειτούργησε», σημείωσε ότι το 60% είναι νέοι και το 30% είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και πρόσθεσε ότι «η πλειοψηφία τους θα απορροφηθεί στην ΕΛΑΣ».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η κινητικότητα. Το κύριο κριτήριο, είπε, θα είναι αν μπήκαν από το ΑΣΕΠ ή μπήκαν από την πίσω πόρτα, ενώ θα μετρήσουν και άλλα κριτήρια όπως τα πτυχία ή κοινωνικά κριτήρια.