Αγώνα δρόμου για να μην ψηφιστεί στη Βουλή η ρύθμιση που απελευθερώνει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές ξεκινούν έμποροι και εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο.

Οι εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) δήλωσαν χθες ότι θα προσπαθήσουν να πείσουν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την απόσυρση του επίμαχου άρθρου του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ εξήγγειλαν ότι θα κλείσουν τα καταστήματά τους εάν τελικά ψηφιστεί η διάταξη. Μάλιστα, αμφισβήτησαν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που παρουσίασε το υπουργείο Ανάπτυξης και με επιστολή της η ΕΣΕΕ έχει ζητήσει να της δοθεί η ολόκληρη η μελέτη την οποία επικαλέστηκε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

«Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές δεν είναι στα προαπαιτούμενα μέτρα της τρόικας. Αν ήθελε η κυβέρνηση να περάσει το μέτρο, θα το έκανε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ή θα συμπεριλάμβανε τη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο», είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς τόνισε ότι «θα καλέσει έναν έναν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ώστε τους ενημερώσει να μην ψηφίσουν το επίμαχο άρθρο». Μάλιστα, ο κ. Καββαθάς εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ που πριν από ενάμιση μήνα, όπως είπε, ήταν αντίθετη στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Κινητοποιήσεις αλλά και κλείσιμο των καταστημάτων προανήγγειλε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμποροϋπαλλήλων Μεταξία Στεκουλέα, η οποία κατηγόρησε το υπουργείο Ανάπτυξης πως «επιδιώκει να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Οι μικρομεσαίοι έμποροι και εμποροϋπάλληλοι υποστηρίζουν ότι οι διατάξεις του επίμαχου άρθρου για τις Κυριακές είναι γραμμένες με προχειρότητα, με αποτέλεσμα να είναι εύκολη η προσβολή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας από μεγάλα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά, αλλά και από την ηθελημένη έλλειψη αποφάσεων αντιπεριφερειαρχών που θα οδηγήσει στο ανεξέλεγκτο άνοιγμα των καταστημάτων».

Οπως αναφέρουν, η λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές θα επιβαρύνει κατά 25% το κόστος λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη στιγμή που ο τζίρος στο πρώτο εξάμηνο του 2013 έχει υποχωρήσει κατά 14,7%. «Η κυριακάτικη επιβάρυνση αποτυπώνεται σε μισθοδοσία και λογαριασμούς, η οποία, αν συνδυαστεί με την επιπρόσθετη φορολογική επιβάρυνση του 40,3% που θα επωμίζονται οι ατομικές αλλά και οι προσωπικές επιχειρήσεις εξαιτίας του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, δικαιολογεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την απογοήτευση και την αγανάκτηση του εμπορικού κόσμου», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.