Σε σύγκρουση με συνδικάτα και επαγγελματικές ομάδες που κατεβαίνουν στους δρόμους αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο που προωθεί απολύσεις στο Δημόσιο είναι αποφασισμένη να οδηγηθεί η κυβέρνηση.Το κλίμα είναι εκρηκτικό με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να έχουν προκηρύξει ήδη 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Τρίτη. H συγκυβέρνηση όμως διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει στο θέμα των απολύσεων παρά τις έντονες κοινωνικές πιέσεις που υφίσταται.

Μάλιστα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε χθες ότι θα επιλέξει το χαρτί των οριζόντιων καταργήσεων και απομακρύνσεων υπαλλήλων εάν και εφόσον τα υπουργεία καθυστερήσουν στην υπόδειξη των εργαζομένων που θα πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας. Υπονόησε ότι θα καταλήξει σ’ αυτήν την πρακτική στην περίπτωση που στο επόμενο ραντεβού με την τρόικα δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης, ενώ το μήνυμα που έστειλε ήταν πως δεν κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι που έχουν μπει στο Δημόσιο με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Ως εκ τούτου το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα τεθεί προς ψήφιση, πιθανότατα την Τρίτη, θα αποτελέσει κρας τεστ στις αντοχές της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Το Μαξίμου επιθυμεί να «έχει τελειώσει» πριν από την επίσκεψη του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε και να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις μαζί του έχοντας στα χέρια της το επιχείρημα πως έσπασε το ταμπού των απολύσεων στο Δημόσιο.Για το θέμα πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο Μέγαρο υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και παρουσία του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και υπουργού εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου.

Συμμετείχαν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, όπως επίσης οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών.

Μάλιστα, οι Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Βενιζέλος είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν κατ’ ιδίαν αμέσως μετά, κάνοντας αποτίμηση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί ώς τώρα. Τα επιτελεία των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης ανησυχούν –και δεν το κρύβουν –για το ενδεχόμενο διαρροών κατά τη διάρκεια της κρίσιμης ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου. Ωστόσο πιστεύουν ότι η κατάτμησή του σε δεκάδες άρθρα θα δώσει τη δυνατότητα στους βουλευτές να εκτονωθούν χωρίς στο τέλος να υπάρξουν διατάξεις που δεν θα υπερψηφιστούν.

ΓΙΑ ΤΟ EUROGROUP. Προηγουμένως , στη σύσκεψη, ο Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του Eurogroup, αλλά και για τον τρόπο καταβολής των δόσεων από τους πιστωτές μας. Με δηλώσεις του ο υπουργός σχολίασε ότι «παρεμπιπτόντως ελέχθη πως πήραμε κουτσουρεμένη δόση» και τόνισε ότι η δόση θα δοθεί όπως ακριβώς προβλέπεται στο πρόγραμμα χρηματοδότησης (6,8 δισ.). Διευκρίνισε ότι ενώ υπήρχε εισήγηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεγαλύτερη δόση (8,2 δισ.), ορισμένες χώρες ανέφεραν ότι αυτό προκαλεί δυσκολίες στα Κοινοβούλιά τους και έτσι το θέμα μετατέθηκε για τον ερχόμενο Οκτώβριο. Για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από τη 1η Αυγούστου, επανέλαβε ότι το επόμενο δεκαήμερο θα ληφθεί η σχετική απόφαση.