Λίστα με 87 επαγγέλματα που αναμένεται ότι θα έχουν αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας ώς το 2020 παρουσίασε χθες ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε για τη δημιουργία ενός Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών των Επιχειρήσεων σε Επαγγέλματα και Δεξιότητες, που υλοποιείται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του φόρουμ «Εργασία και δεξιότητες του αύριο», ο μηχανισμός διάγνωσης συγκεντρώνει στοιχεία σχετικά με τις διαφαινόμενες τεχνολογικές, οικονομικές, ρυθμιστικές εξελίξεις και τάσεις σε επιλεγμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας, σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα και αναλύει τις επιπτώσεις τους στα επαγγέλματα, από πλευράς απαιτούμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.

Ηδη εξετάζονται οκτώ επιχειρηματικοί τομείς που θεωρείται ότι παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον: τροφίμων, τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, ενέργειας, δομικών προϊόντων, εφοδιαστικής αλυσίδας, περιβάλλοντος, μετάλλου και υγείας.

«Η επένδυση στις γνώσεις και τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» τόνισε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Χάρης Κυριαζής, ο οποίος σημείωσε ότι παρά τα κονδύλια που έχουν ξοδευτεί τα τελευταία χρόνια απουσιάζει ένας μηχανισμός που να αποτυπώνει τις αναπτυξιακές ανάγκες σε εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες του στελεχικού μας δυναμικού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης και Κατάρτισης του ΣΕΒ Διονύσης Νικολάου επεσήμανε ότι οι σύγχρονες επιχειρήσεις αναζητούν ανθρώπινο δυναμικό με ευρύτερες επαγγελματικές δεξιότητες και ικανότητες τις οποίες όμως το παρόν εκπαιδευτικό σύστημα δεν παρέχει επαρκώς.

Στην εκδήλωση τονίστηκε ακόμη ότι η δυναμική των αλλαγών στον εργασιακό χώρο καθιστά απαραίτητη την έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη των δεξιοτήτων που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις στο σημερινό και αυριανό ανταγωνιστικό περιβάλλον.